Byl Topolánek Sarkozymu rovnocenným protihráčem?

Byl Topolánek Sarkozymu rovnocenným protihráčem?

Byl Topolánek Sarkozymu rovnocenným protihráčem?

Reflex přinesl autentický a oficiální záznam schůzky mezi českým premiérem Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Zápis nechává nahlédnout do způsobu, jakým se uzavírají mocenské koalice v rámci EU.


Reflex (č. 48/2008) přinesl autentický a oficiální záznam schůzky mezi českým premiérem Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym BOJUJ ZA MĚ A JÁ ZA TEBE.
Zápis nechává nahlédnout do způsobu, jakým spolu jednají zástupci dvou států a jímž se uzavírají mocenské koalice v rámci EU.




Mimo jiné zaznělo:
Sarkozy: Díky, že mluvíš tak otevřeně o nepříjemných tématech. Nechci radit v domácí politice: získal jsem však ve volbách třiapadesátiprocentní vítězství, přičemž padesát pět procent hlasovalo v referendu proti Ústavě Evropské unie. Euroskepse je ve Francii podobná jako v ČR.
Topolánek: Ne, Česká republika není euroskeptická.
Sarkozy: Všichni mi radili, abych prohlásil, že uspořádám nové referendum o Evropské unii. Odmítl jsem. A promluvil jsem ve prospěch EU. A přineslo mi to vítězství. Uvědomil jsem si, že kdybych jednal opačně, tak evropské síly ztratíš všechny a Antievropany nezískáš, pokud si pěstuješ opatrný slovník v EU věcech. Podobně i Česká republika – potřebuje státníka, který nebude izolovat Českou republiku.
...
Sarkozy: ... Víš, co to je, být sám proti všem Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám.
Topolánek: Máš zkušenost. Ale my ji máme zase s Východem.
Sarkozy: Dobře, dobře, už jsem se také leccos přiučil. Ale alespoň jich je tam míň. Ale na jihu? Alžírský prezident Buteflika, Tunisan, marocký král, Libye, Izrael. Šílená práce.


Kompletní znění záznamu BOJUJ ZA MĚ A JÁ ZA TEBE vyšlo v Reflexu č. 48/2008. V Reflexu č. 49 se k tématu vracíme, najdete tu pět otázek a odpovědí o pozadí zveřejnění tajného záznamu JEŠTĚ JEDNOU: SARKOZY–TOPOLÁNEK, na Internetu bude text dostupný od 11. 12. 2008.