Profesor Jiří Drahoš.

Profesor Jiří Drahoš. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš pro Reflex o svých prezidentských ambicích

Profesor Jiří Drahoš dnes oficiálně oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Jaké má odcházející předseda Akademie věd názory na politiku, ekonomiku, stav české demokracie? Reflexu jako prvnímu a jedinému českému médiu poskytl Jiří Drahoš velký profilový rozhovor o své kandidatuře, v němž mimo jiné prozradil, co si myslí o svém hlavním soupeři Miloši Zemanovi, o favoritovi parlamentních voleb Andreji Babišovi, komunistech i o tom, co udělá jako první krok při svém případném nástupu na Pražský hrad. Celý rozhovor, včetně analýzy Bohumila Pečinky o reálných šancích Jiřího Drahoše stát se hlavou státu, čtěte ve čtvrtečním tištěném Reflexu!

Kdy a proč jste se rozhodl kandidovat na prezidenta?

Není to rozhodně otázka jednoho okamžiku. Začalo to tak, že mě lidé nejen z mého okolí začali oslovovat s myšlenkou, že by si mě jako prezidentského kandidáta dovedli představit. Ale pokud se člověk rozhodne výzvu tohoto typu přijmout, samozřejmě musí být schopen sám si ji vnitřně zdůvodnit. Jsem člověk, který celý svůj vědeckomanažerský život sloužil konkrétní instituci, ať už z pozice ředitele, místopředsedy i předsedy Akademie věd. A při úvahách o prezidentské kandidatuře jsem dospěl k závěru, že pokud chci prosadit hodnoty, jež celý život zastávám jako vědec i člověk, musím pro to něco udělat – a to byl okamžik, kdy jsem rozhodl, že takovou výzvu přijmu.

Jaké hodnoty máte na mysli?

Především demokracii, pravdu, rozum a úctu k lidem.

Jaké jsou reakce vašeho profesního okolí?

Kolegové mě na jedné straně velmi podporují, na druhé jsou si vědomi spousty rizik a problémů, které kandidatura přinese. Především od nich slyším občas varovné hlasy typu „uvědomuješ si, do čeho jdeš“? Ale jde spíš o řečnickou otázku, protože kolegové mě znají, a hlavně vědí, proč do toho jdu. Reakce jsou tedy velmi podpůrné a příznivé.

Z prvních reakcí na vaši možnou kandidaturu to vypadá, že skoro ani nemá smysl bavit se s vámi o konkrétním kandidátském programu. Mnozí vás považují za program, jak zabránit Miloši Zemanovi, aby byl podruhé zvolen prezidentem.

Samozřejmě vnímám podobné nálady a postoje nejen ve svém nejbližším okolí. Ale v žádném případě se nechci a nebudu profilovat jako Antizeman ani antikdokoli. Do prezidentské volby jdu jako Jiří Drahoš.

Považujete Miloše Zemana za svého hlavního soupeře v prezidentské volbě?

Je největším soupeřem pro všechny kandidáty, to je logické. Troufám si předpovědět, že Miloš Zeman má postup z prvního kola takřka jistý, ale to druhé už bude velmi otevřené. Respektuji rovněž kandidaturu pana Horáčka, mám rád jeho texty, ale je na voličích, aby posoudili a porovnali naše životní kariéry. Já se proti němu nijak vymezovat nebudu.

Velký rozhovor s Jiřím Drahošem najdete v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 30. března.

Reflex 13/2017Reflex 13/2017|Archív