Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin Zdroj: Profimedia.cz

Islamisty a teroristy smrt bin Ládina nezastaví. Právě naopak

Jedna z nejlepších zpráv posledních let, tedy že Američané konečně zabili v Pákistánu islámského radikála a vůdce al-Ká’idy Usámu bin Ládina, může mít vážné důsledky na bezpečnostní situaci v mnoha zemích světa. Dají se očekávat útoky muslimských extremistů a vzedmutí ještě větší nenávisti k Západu, Americe a Izraeli.

 

Dobrá zpráva pro Západ je totiž ránou pro velkou část islámského světa. Přestože byl bin Ládin vůdce teroristů, tak byl současně pro některé muslimy symbolem vzdoru proti Západu, boji proti izraelským sionistům a americkým „okupantům“ (jak nazývají v Iráku a Afghánistánu mezinárodní jednotky). Ládin také vyzýval ke svržení autoritářských arabských režimů, což se v posledních měsících (ale překvapivě bez větší účasti radikálních islámských skupin) děje.

 

 

Za bin Ládina a al-Ká’idu se navíc už léta skrývají stovky jiných radikálních skupin, protože pro ně bylo mediálně nesmírně výhodné tvrdit, že útoky provádí „al-Ká’ida“. Teď budou muset vystupovat jen samy za sebe.

 

I když pro nás to může být nepochopitelné, v boji bin Ládina se odrážela frustrace mnoha muslimů, kteří považují západní civilizaci za důvod některých jejich neúspěchů. Proto tisíce džihádistů budou pokračovat v boji proti Západu a smrt Ládina je v tom nezastaví. Bohužel pravý opak se může stát v příštích dnech, týdnech a měsících pravdou.