Víit Bárta

Víit Bárta Zdroj: David Neff/MF DNES/Profimedia.cz

Zaorálek o VV: Ohrožují stát a tunelují demokracii

Další pokrytí uplynulích událostí kolem kauzy Víta Bárty a Věcí veřejných.

Události nemají zase až takové množství čtenářů, nicméně i tady se na kolísání návštěvnosti pozná, zda je zrovna v politice nějaký šrumec, nebo ne. V případě, že se něco děje, trvá to sice chvíli, než se veřejnost probudí ze spánku, ale pak čtenářský zájem stoupne až o 25%. Což se stalo během tohoto týdne. A není divu, roztočil se skutečný malström politického dění. To poslední: premiér Nečas se snaží využít situace a požaduje demisi dalších dvou ministrů z Věcí veřejných, Radka Johna a Josefa Dobeše, který dříve působil v agentuře ABL. Hodlá prosadit i odvolání náměstků za VV, kteří byli spjati s výše zmíněnou agenturou (jeden už odešel sám, ovšem z ministerstva dopravy, logická reakce na Bártovu demisi). Ve světle posledních událostí se ovšem nepochopitelným nezdá to, že Nečas chce ministry odvolat, ale proč je kdysi vůbec jmenoval. Nejmenovat někoho je vždycky jednodušší, než někoho jmenovat a pak se ho pokoušet vystrnadit. Premiér naznačil do budoucna i další personální změny. TOP09 v téhle věci premiéra podporuje, ale jaksi preventivně odmítá, že by se změny měly týkat i jejích ministrů – jsou podle slov Miroslava Kalouska jediní, kdo není postižen korupčním skandálem. Formálně vzato je to pravda: teď zrovna ne. Když ministr Schwarzenberg přiletěl z cesty po jižní Americe, poskytl rozhovor Novinkám.cz –má prý doje,m že se vrátil do Bohnic a snaží se Bártu omlouvat: Ten pitomec to napsal, ostatní si to myslí (týká se Bártových slov z doby před třemi lety o získání politické moci jako podpory pro prosazování vlastních ekonomických zájmů). Pan Bárta to ovšem nenapsal, ale řekl na jakémsi školení. Kromě toho předseda TOP09 se zjevně snažil všechno bagatelizovat: „…ještě v nedávné době bývalí poslanci a zastupitelé různých stran dostali k uspokojení svých materiálních potřeb místa ve správních radách státních, polostátních a městských podniků. To se bralo jako samozřejmost. Když tady nějaký podnikatel, který tu stranu považuje za svůj podnikatelský projekt, sáhl do vlastní šrajtofle a poslance odměnil, tak je z toho velký skandál.“ Zřejmě ještě držel starou pozici, že hlavním nepřítelem je ODS. Pak byl ovšem zřejmě bleskově přeškolen a začal být k Nečasovi daleko loajálnější, což je samo o sobě pozitivum. Tedy myslím loajalita. (Je zajímavé, jak snadno načichne aristokrat postnormalizačním českým plebejstvím; kromě toho mi tenhle postoj pana ministra přijde amorální). Premiér oznámil své rozhodnutí na schůzi K9, zástupci VV na to reagovali odchodem z jednání. Ve vládě by měl zůstat z ministrů za VV jedině Kamil Janovský v resortu místního rozvoje.

 

 

Premiér Nečas se snaží využít situace, aby si udržel vládní většinu. Vyhodit rovnou VV z vládní koalice ovšem nehodlá, což mu ČSSD vytýká jako polovičatost a získá tím nepochybně body, je to totiž pravda. ČSSD vůbec zaujala radikální postoj. Zaorálek mluví v souvislosti s VV o ohrožení státu a tunelování demokracie, Dienstbier by dokonce chtěl podat návrh na rozpuštění strany, jejímž cílem je získat ekonomický vliv pro soukromý subjekt, čímž by byla porušena občanská rovnost. Nemyslím si, že by na těch požadavcích vůbec nic nebylo. Nejsem stoupenec zelené ideologie, ale je těžké nevidět strašidelný rozdíl mezi Martinem Bursíkem a Kateřinou Jacques na jedné straně (Strana zelených měla za Topolánka trochu podobnou pozici ve vládě jako dnes VV), a těmito lidmi na straně druhé. Věci veřejné vypadají po událostech posledních dnů jako parodie na Dostojevského Běsy.

 

 

K věci se vyjádřil (jak jinak, už se na to zjevně třásl) prezident Klaus, který pobýval jako host na oslavách výročí vzniku ODS na Vysočině (nejspíš ho tam pozvala paní Němcová, jakási prezidentská Máří Magdaléna v Nečasově týmu). Vláda prý je zralá na „jisté přeskupení“, prezident si není jistý, zda lze vládu měnit bez přeskupení vládní koalice. Je zvědavý, zda má Nečas nějaký plán B. A tenis se prý má hrát na kurtu, kde míček buď přelítne síť nebo nepřelítne, nemá se hrát v šatnách, čehož jsme čím dál víc svědky. To je deprimující a špatné. Je těžké se zbavit dojmu, že pan prezident politiku chápe jako jakousi šachovou partii (navíc takovou, do níž se mu neustále promítá jeho zápas s Václavem Havlem). Tady jde o vážnější věci, než nějaký spor dvou politických gladiátorů. Jeho pojetí situace je proto poněkud paranoidní („byla rozpoutána někým, já nevím přesně kým, připravována a promýšlena“). Upřímně řečeno, je například těžké věřit tomu, že MfD by byla schopná víceméně přes noc připravit rozsáhlé „bártovské“ číslo, ale na druhé straně, případ Škárka se očividně semlel tak říkajíc sám od sebe. Řeči o Klausově přátelství s Bártou jsou prý dětinské. (Zapomněl jen zmínit Dobeše, který mu ani náhodou nevyšel vstříc tím, že jmenoval Bátoru svým poradcem). Uvědomuje si Nečas, že tenhle člověk není náhodou ani jeho spojencem, ani jeho vůdcem, ale jeho nelítostným nepřítelem,a nepřítelem ODS, která mu, děvka prodejná, byla nevěrná s Topolánkem, a to se neodpouští?

 

 

Věci veřejné už taky Nečasovi odpověděly: obětují Johna a Dobeše, když z vlády zároveň odejdou Vondra, ministr zemědělství Fuchsa (neměly ho náhodou VV rozpracovaného jako Vondrova následníka-skandalistu a už to nezvládly stihnout?) a Kalousek. Samozřejmě, zejména ten poslední požadavek je zcela nad Nečasovy síly. Bárta si k tomu sehnal podpisy 20 poslanců VV (museli se upsat krví, jak se to v takových případech dříve dělávalo?). Nečas tu žádost pochopitelně odmítl.

 

A poslední zpráva: Vít Bárta pustil do světa, že se Kristýna Kočí sešla s expremiérem Topolánkem. Napoprvé mu to nevyšlo (na tenise v Ostravě), tak teď napodruhé. Nechápu, co je mu do toho. Topolánek měl své strašné zvláštnosti, ale ve srovnání s ním… Jinak je ovšem pan Bárta dobrák – v rozhovoru pro Právo prohlásil: „Pokud máte problém, přijďte za mnou a já vám ho pomohu řešit“. Řekl to údajně svým poslancům, ale jistě to platí všeobecně. Vypadá to jako citát z evangelia. Aleluja.

 

Více na: http://www.bohumildolezal.lidovky.cz/