Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Stanislav Krupař

Bárta opět nic nevysvětlil v kauze sledování politiků. Měl by odstoupit

Tak nervózní ministr dopravy Vít Bárta už dlouho v televizi nebyl. Na sobotní tiskové konferenci zmateně a dlouze vysvětloval kauzu kolem někdejšího sledování politiků, které prováděla jeho bývalá firma ABL. Přitom před konferencí oznámil, že konečně celou věc vysvětlí. Jenže nic nevysvětlil, pouze mlžil.

Pikantní případ, kdy podle všeho jedna skupina v ODS nechala společností ABL sledovat na Praze 11 jiné lidi z ODS, tak není o nic jasnější, než předtím. O to ostatně Bártovi šlo – vše udělat nepochopitelným a nejasným. Právníci mu jistě takový postup poradili, neboť bývá účinný. Podívejme se proto na to, co jasné je.


Ministr Bárta lhal premiérovi Nečasovi, když mu na podzim tvrdil, že nic o kauze sledování politiků neví. Jenže ABL, které tehdy šéfoval, to s pomocí jiných dodavatelů prováděla a řídila.


Ministr Bárta na sobotní tiskové konferenci tvrdil, že ABL nepracovala na politickou objednávku. Pak však připustil, že sledovala politiky a prováděla na některých úřednících radnice Prahy 11 „testy integrity“ v souvislosti s protikorupčním programem. Ten podle jeho vlastních slov dělala pro vedení radnice Prahy 11. Radnice snad vedou Marťané? Ne politici, normálně zvolení ve volbách. Takže jasná politická objednávka. Jistě jen zcela náhodou pak ABL získala od vedení Prahy 11 další zakázky za desítky milionů korun.

 

 

Ministr Bárta připustil, že dodavatelé ABL mohli využít a zneužít policejní databáze, což není v souladu se zákonem. To šéf bezpečnostní agentury v minulosti nevěděl? V pohádce by to tvrdit mohl, v české realitě nikoli. Právě za takové věci by měl nést Bárta politickou odpovědnost.

 

Zelený Raoul se každý týden v komiksu Reflexu ptá: „A co na to Jan Tlaskač?“ Dá se to parafrázovat i do věty: „A co na to ministr vnitra Radek John?“ Vyšetřuje zneužívání osobních údajů v této kauze? Zajímá se, že ABL při své práci využívala i policejní databáze? Jenže John se tváří, že se nic neděje. Nebo se bojí, že policie opět nic nevyšetří?

 

 

V kauze kolem údajné korupce, po které v prosinci rezignoval ministr životního prostředí Pavel Drobil, se podle zdrojů z policie vyšetřování také nijak výrazně neposunulo. Výpovědi svědků se zásadně liší a korupce dokázána zřejmě nebude. Mlží Vít Bárta a s ním i Radek John proto, aby stejně dopadla i aféra sledování politiků související s firmou ABL? Po absurdní sobotní tiskové konferenci ministra dopravy se zdá, že to k tomu směřuje.


I proto pořád platí otázka: „Na co si to Věci veřejné s veřejnosti hrají?“