Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Jan Ignác Říha

Paroubek žaluje ministra Bártu. Nelíbí se mu, jak má drahé auto

V Praze se bude pořádat demokratická zabijačka, protestní akce „Děkujeme, odcházíme“ vyvolala ohlas i na Slovensku a sledovací aféra agentury ABL pokračuje.

 

Nemocniční lékaři (prý podle Práva) vypovídají dohody o pracovní činnosti, na základě kterých sloužili přesčasy (výpovědní smlouva je 14 dní). Zjevným účelem je způsobit, pokud vláda neustoupí, kolaps nemocnic. Věc má ale taky druhou stránku, bude znamenat podstatné faktické snížení příjmů těch lékařů, kteří se k tomu kroku odhodlali. Postup účastníků akce Děkujeme, odcházíme je destruktivní a amorální, což se ovšem neprojeví tím, že se vláda „včas“ podělá, ale že k vážným potížím skutečně dojde. Veřejnost to velmi brzy přestane bavit a protestující to pocítí na své kůži. Je to válka nervů, doufám, že vláda v tom má jasno, a od protestujících situace vyžaduje, aby to mohli vydržet delší dobu, finanční krytí, které nemohou mít, pokud to celé nepodporuje někdo zvenčí (což mi nepřipadá pravděpodobné, tak významná akce to zase není). Kromě toho je velmi nepravděpodobné, že by nabídky míst ze zahraničí pokryly zájem z ČR, předpokladem je jazykové vybavení, a to nikoli angličtina, nýbrž němčina. Dovoluji si v tomto smyslu vyjádřit svou hlubokou skepsi, pokud jde o jazykové vybavení českých nemocničních lékařů, zvlášť těch z malých venkovských nemocnic, bude hodně povolaných, ale jen velmi málo vyvolených.

 

 

ČSSD našla společnou řeč s ODS v kritice způsobu, jak ministr John vybírá policejního prezidenta. Údajně v tom ovšem není jednotná, Sobotka zastává toto stanovisko, Haškovi lidé jsou nakloněni spíše vstřícnosti vůči Věcem veřejným (a tedy destrukci koalice). To je, řekl bych, paroubkovština, ČSSD s VV koalici neudělá, potřebovali by k tomu komunisty, může nejspíš vládu jen svrhnout, ne nahradit. Od VV by byl souhlas s podporou komunistů pozoruhodný přemet, je otázka, zda by strana vydržela pohromadě, jenže ona má, pokud jde o členskou základnu, spíše internetově virtuální povahu. Záleží ovšem v první řadě nikoli na členstvu, ale na poslaneckém klubu v PS. Znovu se ukazuje, že odklad volby nového vedení v ČSSD nebyl příliš moudrým krokem, vede k chaotické politice.

 

Jiří Paroubek podal další trestní oznámení na ministra Bártu, tentokrát kvůli tomu, že má na své příjmy moc drahé auto. Pan Paroubek úplně ztratil pocit pro míru. To už se zdá být mimo hranice normality.

 

A pokud jde o Věci veřejné, dále se rozvíjí aféra se sledovačkou na Praze 11. Rýsuje se možný zadavatel, jedna (vítězná) frakce místní ODS. Tím by se celá záležitost stala společným problémem VV (přesněji řečeno agentury ABL) a ODS, přičemž ODS, byť by i jen na komunální úrovni, by v tom byla namočena víc, jako iniciátor. Celý případ je ovšem zatím v rovině spekulací, někdejší šéfmanažer ABL, nynější ministr Vít Bárta, popírá, že by se vůbec nějaké sledování konalo, MfD má k dispozici jen výpisy z počítače, nevím, jakou má takový důkaz relevanci. Pokud by se ovšem něco podobného opravdu událo, jsou tu docela zajímavé analogie, kterých se týká naše dnešní glosa.

 

Česká akce „Děkujeme, odcházíme“ vyvolala jakýsi ohlas na Slovensku. Nemocniční lékaři tam ovšem požadují pětiprocentní zvýšení mezd (přitom berou o čtvrtinu méně než ti čeští). Řekl bych, že je to na první pohled realističtější a slušnější.

 

 

Velkou pozornost vzbudily u nás události v Tunisu: české noviny se hemží poznámkami na téma, že se snad konečně podaří v arabských státech s autokratickými režimy prosadit demokracii, a že ovšem západní imperialisté ve svém sobeckém zájmu raději hájí autokraty, protože se bojí posílení radikálních islamistů. Českým globálním demokratům nerozumím. Naší povinností je posilovat demokracii doma, ne v Tunisu. V islámských státech je od iránského převratu demokracie jen přestupní stanicí k rozvratu, případně totalitní diktatuře islámského typu. Tam, kde jsou nasazeny americké a západní jednotky (Irák, Afghánistán), mohou, zdá se, ten proces jen pozdržet. Natrvalo tam ovšem zůstat nemohou. Zdá se, že spousta lidí u nás pořád ještě věří tomu, že ve světě vládne demokracie, jejímž ztělesněním je OSN: tedy fikci, kterou kdysi zbudovali Roosevelt se Stalinem. Demokratických států je ve světě je málo a budou se muset bránit čím dál tím většímu náporu lidožroutů. Západ chce hlavně stabilitu, stěžuje si Pavel Novotný v MfD (autor nejotřesnějších článků na tato témata). Samozřejmě. Úloha Západu není spasit svět, to je úloha Ježíše Krista. Úloha západních států je udržet své relativně lidské režimy a ubránit se proti těm, kteří ty režimy chtějí zbořit a občanstvo těch států okrást a zotročit. Politika je praktická záležitost.

 

Přednosti demokracie demonstrují i na Praze 2, a to po česku: v sobotu se na náměstí míru budou konat pod patronací místní radnice (ODS) „první zabijačkové hody“. Proběhnou humánně (zvířata nebudou zabíjena přímo na náměstí, jak by se z názvu mohlo zdát). Demokratickou žranici bude doprovázet hudbou harmonikář, pivo (plzeňské) poteče proudem. Měli bychom si to ještě užít, v budoucnu budeme možná smět pořádat hody pouze hovězí a pivo bude zakázáno.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/