Sanitka třídy A

Sanitka třídy A Zdroj: Radim Holiš, Midi7

Ministr Heger lékařům: Když neodejdete, zvýším vám plat

Pozoruhodné citáty k profilu nového ministra životního prostředí Chalupy, nový zářez českých WikiLeaks a polské rozhořčení po zprávě ruské vyšetřovací komise.

 

Ministr Heger napsal nemocničním lékařům dopis, v němž slibuje, že pokud neodejdou, začne jim od příštího roku zvyšovat platy. „Vím, že si to zasloužíte“. To je jakési nedorozumění: v této situací musí být základní ministrovou starostí, jak ustát situaci po březnu 2011. Pokud se vládě podaří vytvořit v síti českých nemocnic v základech stabilizovanou situaci, která vydrží déle než půl roku, může projevit „dobrou vůli ve vítězství“, řečeno slovy Winstona Churchilla. Teď je to předčasné, což se okamžitě prokázalo reakcí LOK: „Dopis obsahuje vše, jen ne ochotu jednat s protestujícími lékaři a řešit příčiny vzniklé krize.“ Střetnutí s Děkujeme odcházíme, LOK a ČLK je pro vládu zásadní věc, i když to lékařští iniciátoři konfliktu asi tak nemyslili (politicky jim to vůbec moc nemyslí). Pokud se vláda podělá v tomhle, podělá se pak už ve všem podstatném a navíc se rozloží zevnitř.

 

 

V Právu přinesli pozoruhodné citáty, doplňující profil nového ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. ODS, jak se zdá, sice prohrává nebo už prohrála ministerstvo vnitra, ale bude moci v praxi potírat ideologii globálního oteplování, neboť dobývá ministerstvo životního prostředí. Tématu se týká naše dnešní glosa.


Lékařům vadí chaos, píše v Právu vedoucí Centra výživy Thomayerovy nemocnice Pavel Kohout. Jistě, a taky nízké platy. Nízké platy vadí dnes u nás kdekomu, většinou právem. Málokdo ovšem vyžaduje jejich navýšení tak nestydaté a tak nestydatým způsobem a v tak nevhodné době jako iniciativa Náš exodus, váš exitus (úředně Děkujeme, odcházíme). Pan doktor ovšem, jako řada jeho kolegů, fixluje. Prý „lidé“ vytýkají nemocničním lékařům, že vystudovali na státních univerzitách zadarmo. Ten argument jsem neslyšel, z čehož neplyne, že ho neříká nikdo, ale řekl bych, že není úplně nejčastější. Problém není studium, problém není odchod do ciziny za lepším, problém je vydírání pacientů s politickým podtextem, i když o něm možná řada odcházejících neví. O tom, že jejich chování je neslušné, by ovšem vědět mohli. Říkat, že politici hledají krizová řešení na úrovni válečného stavu je spíše drzost: politici hledají, jak čelit válečnému tažení, které nemocniční lékaři z výše zmíněné iniciativy vyhlásili vládě. Rád bych věřil, že vláda neustoupí a nebude zabraňovat „nedozírným následkům“ - ale zatím všechny české vlády od roku 1993 v podobných situacích vždycky ustoupily.


Česká Wikileaks, MfD, přinesla dnes doklady o tom, že bezpečnostní agentura ABL sledovala exstarostku Prahy 11 Šorfovou (ODS) a její spolupracovníky. Nejde o novou záležitost, Vít Bárta tvrdí, že informace jsou nepravdivé. Podstatná je jedna věc: dělala to agentura na zakázku někoho jiného, nebo tak říkajíc pro vlastní budoucí potřebu? Pokud by se prokázalo to první, není ta informace pro ABL a její šéfy příliš kompromitující (sledovat politiky není zakázáno, bylo by z toho jen trochu ostudy vzhledem k pozdějšímu přesunu určité části agentury do politiky), hlavní část problému by se ovšem přesunula na zadavatele. Zda byl zadavatel, se neví, možná se někdo přihlásí (podobně jako se hlásili řídící důstojníci StB, aby dokázali nevinu lidí zanesených na seznamech).

 


Vláda chce oživit problém třetího odboje. Zákon jak známo stáhl Senát coby navrhovatel poté, co ho převálcovala ČSSD. Vláda teď nabízí navrhovatelům právní experty k dopracování návrhu, aby ho mohli předložit znovu. Nevím, ale skoro bych řekl, že by vláda měla mít teď jiné starosti.


Jiřina Šiklová píše dnes v LN o „třídní zášti“ vůči lékařům. Tomu nerozumím, nejde o lékaře an sich, jde o nemocniční lékaře, navíc zdaleka ne o všechny, jde o iniciativu Děkujeme, odcházíme a její podněcovatele a podporovatele z vedení LOK a ČLK. Dnes prý za všechno mohou lékaři, to je nesmyslné přehánění, s podobným názorem jsem se nikde nesetkal. „Většina z těch lékařů, co podepsali svůj odchod, zde chce zůstat, ale je třeba jim to umožnit tak, aby neztratili úctu sami před sebou a před svými kolegy“. Upřímně řečeno, kdybych se třeba i z hlouposti do podobné pochybné iniciativy zapletl, musel bych si pak trochu ztracené sebeúcty vybojovat a byl by to můj problém. A co se má a nemá umožnit, bude moci vláda řešit, podaří-li se jí pod tlakem výše zmíněných skupin a organizací obstát. Teď je na to brzy.

 

Podle paní exministryně Kovářové se soudci mají zabývat právem, a ne spravedlností. A doporučuje mj. pomyslet na titulek „znásilnil školačku v rodině, která se ho ujala“ a zamyslet se: jaký spravedlivý trest by zvolil otec oné školačky“? Což je pokračování úvahy: „Buďme vděčni dějinám za vynález práva a nepřejme si návrat zpět do dob, kdy krevní msta volala po spravedlivé odplatě.“ Paní doktorce zjevně splývá spravedlnost s krevní mstou a lynčem. Já si myslím, že právo je výrazem spravedlnosti a pokusem o nastolení spravedlnosti, ovšemže nedokonalým, protože lidské možnosti jsou omezené. Zároveň jsem přesvědčen, že dokonalá spravedlnost existuje a všichni se jí dočkáme. A kromě toho po četbě tohoto textu cítím hlubokou úlevu, že paní doktorka už není ministryní spravedlnosti.

 

 

Po zprávě ruské komise o příčinách leteckého neštěstí u Smolenska se rozhostilo v Polsku obrovské rozhořčení. Jaroslav Kaczyński je na koni, Rusové obvinili jednoznačně polské piloty a jejich nadřízené. Musím se přiznat, že nevěřím tomu, že by na té zprávě vůbec nic nebylo, zároveň ale taky nevěřím tomu, že by svůj podíl viny neměla i ruská strana (tj. řízení letového provozu na letišti ve Smolensku a technický stav přistávací dráhy, tj. přesněji řečeno příslovečný ruský bordel). Že by na katastrofě mělo podíl ruské politické vedení, mi připadá paranoidní představa, ale situace je taková, že tvoří pro různé paranoidní bludy živnou půdu. Nedovedu si ovšem představit, jak by se v tomhle případě a v téhle situaci mohli Poláci s Rusy domluvit na nějakém rozumném vysvětlení.