Kdo mě bude regulovat?

Kdo mě bude regulovat? Zdroj: Profimedia.cz

Vláda přitvrzuje: Pijete? Neplatíte pokuty? Zapomeňte na dávky

Mnoha lidem, kteří zneužívají sociální dávky, možná odzvonilo. Alespoň se o to podle nové koaliční smlouvy pokusí vláda Petra Nečase. A jde na to hodně zostra.

 

Výplata sociálních dávek bude podle koaličního dohody, kterou uzavřely ODS, TOP 09 a Věci veřejné, striktně vázána na zajištění řádné docházky dětí do školy. Pokud někdo pobírá dávky a současně neplatí nájemné a pořádkové pokuty, budou mu peníze strhávány a placeny tím dluhy. Část dávek bude moci jít i přímo věřitelům. A kabinet se podívá i na to, zda nejsou peníze určené pro sociálně potřebné zneužívány na nákup alkoholu či gamblerství.

 

Nová středopravicová koalice se tak rozhodla řešit některé problémy se zneužíváním dávek bez velkých slov a bez humbuku, který kolem toho dlouho dělal „skoroministr“ Michael Kocáb. Tomu se ovšem nic pořádně vyřešit nepodařilo.

 

Jenže ti, kteří dávky zneužívají, zatím vždy našli cestičky, jak nakonec stát přece jenom „podojit“ a různá nařízení obejít. Nečasův kabinet jde na to jinak: Nedodržujete zákony a vyhlášky? Nechcete pracovat? Nesháníte si práci? Pak bude daleko těžší a složitější sáhnout si na státní či obecní peníze.

 

Je to postup správný, i když jen uvidíme, zda se jej podaří prosadit. Proč se ale čekalo na podobná opatření tolik let?

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz