Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: Lui

Spravedlnost pro Topolánka!

V Reflexu číslo 12 (vychází 25. 3.) jsem v editorialu s názvem „Buranokracie“ napsal, že by ODS měl vést do voleb někdo jiný, protože Mirek Topolánek se svými výroky přidal na stranu buranů, kteří otravují tuto zemi. Psal jsem to díky delší výrobní lhůtě bohužel ještě před tím, než se naplno rozeběhla mediální kampaň proti Topolánkovi. Dnes bych to tak ani zdaleka nenapsal. Už proto, že jsem si na stránkách časopisu LUI podrobně vyslechl celý záznam rozhovoru, který Mirek Topolánek časopisu poskytl. Není divu, že se časopis LUI distancoval od toho, co si z tohoto povídání BLESK vybral a po svém bez kontextu zveřejnil. A mně je líto, že jsem toto video neměl před napsáním editorialu k dispozici.

Topolánkův projev opravdu nebyl přiměřený konzervativnímu politikovi, jenž právě vede kampaň. Je to takové nekulturní a bujaré plácání o celkem vážných tématech. Kampaň proti němu je ale absolutně nepřiměřená a přehnaná, navíc s prvky manipulace. Topolánek například neřekl, že obyčejné Čechy je třeba nakopat a zavřít. Ze záznamu je zcela patrné, že naopak parafrázoval mentalitu plebejců, kteří by každého nakopali a zavřeli. To je opravdu vážný posun. Jeho zmatené povídání o církvích a o vymývání mozků je odrazem běžného lidového pohledu na církve, ale Topolánek se v rozhovoru snažil jednoduchou formou oddělit ideály křesťanství od toho, co z nich pak udělala instituce církve. Což pro značnou část církevní historie hlavně ve středověku a počátcích novověku prostě platí, jakkoli je to dnes nespravedlivě používané proti církvi současné.

Co opravdu Topolánek nezvládl, je výrok o Fischerovi jako o židovi, který uhne. Opět je ale ze záznamu patrné, že následné mediální přenášení tohoto výroku zcela posunulo podstatu toho, co Topolánek myslel. Chtěl říci, že on se nedívá na to, zda je někdo gay, nebo žid, nýbrž na to, jaký má kdo charakter. Řekl to ale opravdu nešikovně.

Nešikovnost a chacharství nejsou antisemitismus a homofobie a ani nic jinak zločinného. Je to prostě jen nešikovnost. Uprostřed volební kampaně na takovou nešikovnost každý čeká a chce ji využít. ODS by potřebovala méně nešikovného lídra. Jen je k tomu potřeba říci ještě jednu věc. Mirek Topolánek se nestylizuje (jak také říká) na záznamu z časopisu LUI. V této zemi je mnoho podvodníků a předstíračů, kteří umějí vybranými slovy říci veliké nic. Topolánek má za sebou politiku, jíž se snažil poctivě prospět zemi. Mám na mysli radar, rovnou daň, ocenění hrdinů protikomunistického odboje, nepopulární proizraelské vystupování. A za to vše je třeba ho ocenit. Za jeho nešikovnost a buranství nikoli. Ty ho nejspíš vážně zničí. Ale měli bychom umět rozlišovat. Topolánek není zločinec. Choval se jen jako lehkomyslný strejda a nikoli jako profesionální politik.

A Paroubek není vzor všech ctností, jak teď vedle Topolánka zdánlivě vypadá.

Podívejte se na záznam rozhovoru s Topolánkem pro časopis LUI a posuďte sami. Podle mě si Topolánek nezasloužil to, co následovalo.