Manželé ujeli 17 tisíc kilometrů, aby viděli soutěžit svého syna na olympiádě

Manželé ujeli 17 tisíc kilometrů, aby viděli soutěžit svého syna na olympiádě Zdroj: ČTK

Neuvěřitelný příběh: Manželský pár ujel 17 tisíc kilometrů na kole, aby viděl syna závodit na olympiádě

Otec a nevlastní matka olympijského švýcarského reprezentanta v akrobatickém lyžování dorazili do Pchjongčchangu, aby se podívali na výkon svého syna. Zdá se vám to zatím obyčejné? Tak zpozorněte. Manželský pár totiž do Jižní Koreje jel ze Švýcarska na kole, a to jeden celý rok.

Během své cesty tito cyklonadšenci projeli přes dvacet států. Cesta jim zabrala 12 měsíců, na sedla usedli počátkem února minulého roku. Jejich příběh zmapovala agentura Reuters, která manželský pár vyzpovídala již v cíli jejich anabáze. „Přijeli jsme sem a viděli, jak na nás náš syn čeká,“ uvedl pětapadesátiletý Guido Huwier, otec šestadvacetiletého freestylera. „Byli jsme opravdu dojatí, když jsme uviděli syna, jak na nás tady čeká,“ dodal.

A jaká byla nejtěžší chvíle jejich výletu? Manželé se shodli, že určitě cesta přes takzvaný Pamirskij trakť neboli česky Pamírskou dálnici, známou také pod zkratkou M41. Tato místy nezpevněná, poškozená a neudržovaná cesta začíná v Afganistánu, dále vede přes Uzbekistán a tádžickou metropoli Dušanbe. Jejím pomyslným vrcholem je právě Pamír, kde se nacházejí strmé úseky s obrovským převýšením.

Některé její části jsou až 4 tisíce metrů nad mořem, přičemž její nejvyšší bod se nachází v nadmořské výšce neuvěřitelných 4 655 metrů. Celou touto dálnicí manželé museli projet. Další náročnou složkou cestování na kole skrz Asii byl pak nedostatek odpočinku – jak uvedl Guido, bylo těžké prostě každý den nasednout na kolo a zase jet. „Byli jsme pak už opravdu vyčerpaní, vyřízení. Nemohli jsme si vůbec odpočinout,“ shodují se manželé.

Na hranicích s Čínou je pak čekalo nepříjemné překvapení. Jejich vstupní vízum totiž bylo zamítnuto, a to údajně kvůli hustému plnovousu, který otec lyžaře nosí. Plnovous si ale odmítl oholit, a tak se manželé rozhodli trasu změnit.

Když pár dorazil do Pchjongčchangu, nečekala je vyhřátá postel ani luxus hotelu. Manželé se ubytovali v kempu. Připomeňme, že přes den se v oblasti pohybují teploty okolo nuly a v noci klesají i hluboko pod bod mrazu.

Až se sportovní nadšenci podívají na závod svého syna, o němž doufají, že bude mít medailové umístění, jejich cesta bude pokračovat. „Jsme šílení, víme to,“ zasmála se 57letá nevlastní matka závodníka Rita Ruettimanová. Pár chce na kole ještě projet Jižní Koreu, aby se pak vrátil do Švýcarska s vizí dalšího výletu – tentokrát do Ruska a Mongolska.


Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdo hraje z Čechů o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>