Jiří Rusnok: „Shoda na důchodové reformě byla nalezena v několika málo zemích, to jsou skutečně výjimečné ostrovy pozitivní deviace.“

Jiří Rusnok: „Shoda na důchodové reformě byla nalezena v několika málo zemích, to jsou skutečně výjimečné ostrovy pozitivní deviace.“ Zdroj: Nguyen Phuong Thao

PAVEL ŠAFR: Rusnokova vláda je nelegitimní

Nejhorší předpovědi se naplnily. Miloš Zeman ignoruje parlament a rozložení politických sil v zemi.

Jmenoval předsedou vlády bývalého komunistu a člena ČSSD Jiřího Rusnoka, ačkoli ví, že tato vláda nedostane důvěru sněmovny. Tím změnil postavení prezidenta v politickém systému. Až do nynějších dob prezident musel respektovat koalici parlamentních stran. Miloš Zeman nemusí. Je mu jedno, že obdržel 101 podpisů poslanců, kteří tím stvrdili podporu koaliční vládě.

Tato je situace nesmírně vážná a měl by se jí zabývat Ústavní soud. Škoda jen, že v něm sedí Zemanovi lidé. Prezidenta, který nerespektuje ústavní praxi, je třeba přimět ke změně chování a nebo k odchodu. Jestli si tohle necháme líbit, tak připustíme nástup autoritativního režimu.

Zeman válcuje zemi zdařile. Opřen o vůli svých tří milionů frustrovaných voličů. Jakoby mu to dávalo právo znásilnit ústavní pořádky v zemi. Přímá volba prezidenta v České republice se tak stala školním příkladem škodlivosti přímé demokracie. Propůjčuje totiž zdání legitimity pro každou lumpárnu. Ale tato legitimita je falešná a náš pan prezident to dobře ví.

Měli bychom se této ničemnosti postavit. Nejlepší by bylo, kdybychom nepustili nové ministry do jejich úřadů.