Video placeholde

Sbírá jednu cenu za druhou, střílí lidi do hlavy a hraje v Hvězdných válkách. Kdo je Donald Glover?!

Na ČT dávají dvoudílný film, který přepisuje dějiny české televizní tvorby. Kdo je Donald Glover – jedna z hvězd filmu Solo: Star Wars Story? Jaká je Pijácká čítanka? A proč se vypravit do Brna na Mezinárodní bienále grafického designu?

Dukla 61 je dvoudílný film Davida Ondříčka, jejž uvede v následujících dvou nedělních večerech Česká televize. Jde o neokázalou, a přitom velkolepou rekonstrukci tragédie, při níž v roce 1961 zahynulo 108 horníků. Tvůrci ji zpracovali do podoby, která vyráží dech: tak dokonale vystavěné drama česká – nejen televizní – scéna nepamatuje.

Donald Glover je aktuálně k vidění coby luxusně vyfiknutý vesmírný šíbr Lando Calrissian ve filmu Solo: Star Wars Story. Pokud ale opravdu chcete vědět, s kým máte tu čest, pusťte si klip k jeho písničce This Is America, již nahrál pod přezdívkou Childish Gambino. I díky tomuto audiovizuálnímu nářezu, který už na YouTube vidělo 180 miliónů lidí, se z Donalda stala hvězda první velikosti.

Pijácká čítanka Radima Kopáče a Jaroslava Šofara se, jak praví podtitul, věnuje alkoholu a jeho konzumaci slovem i obrazem – v básních i prózách českých klasiků od Nerudy po Wolkera a Šrámka ke Skácelovi a Vodňanskému najdeme nespočet půllitrů a číší. Tak na zdraví.

Osmadvacáté mezinárodní bienále grafického designu v Brně má dva hlavní taháky. Za prvé výstavu dejvického typografa světového formátu Františka Štorma, kterou kurátoroval Vladimir 518. A pak rozsáhlou retrospektivu Aleše Najbrta a lidí sdružených kolem něj v grafickém Studiu Najbrt, již připravil Michal Nanoru.

Více ve videu nad článkem.