Obálka knihy Boj o pohraničí

Obálka knihy Boj o pohraničí Zdroj: Archiv nakladatelství Epocha

Střežená brána zámku Donndorf
Velitel freikorpsu Henlein (vlevo F. May)
Hitlera vítají i děti
Přehlídka dobrovolníků nedaleko Drážďan
Aš čeká na Hitlera
6
Fotogalerie

Boj o pohraničí: Jak Sudeťáci rozbíjeli Československo

Letos si připomínáme celou řadu takzvaných osudových osmiček, jež nesmazatelně poznamenaly, často tragicky, naše dějiny. Není tudíž divu, že redakce různých tiskovin, webů i nakladatelství nezahálejí a na jubilea se náležitě připravují.

Pražské Nakladatelství Epocha a Pražská vydavatelská společnost spojily své úsilí a vydaly (již podruhé) útlou, zato však informacemi nabitou knížku Emila Hrušky Boj o pohraničí. Sudetoněmecký freikorps v roce 1938. Zaměřuje se na popis řádění smutně proslulé paravojenské formace Sudetoněmeckého dobrovolnického sboru (SdF) během krizového září roku 1938. Tehdy sudetští Němci měrou vrchovatou splnili úlohu páté kolony a významně usnadnili nacistické třetí říši, do jejíhož lůna tak toužili se dostat, obsazení českého pohraničí.

První Freikorpsy (svobodné sbory) nechal naverbovat pruský král Bedřich II. během sedmileté války. Působily rovněž za osvobozenecké války proti francouzskému císaři Napoleonu Bonapartovi. Po Němci prohrané první světové válce je tvořili demobilizovaní navrátilci z fronty. Freikorpsy bojovaly v Pobaltí, ve Slezsku a v Prusku.

Miliónová SdP!

Emil Hruška, původním povoláním novinář a podnikový právník, nyní poradce některých našich poslanců Evropského parlamentu, se podrobně věnuje vzniku, organizaci, početnímu stavu a činnosti Sudetoněmeckého dobrovolnického sboru. Alarmující je jeho zjištění, že v červenci 1938, tehdy ještě před Mnichovem, se v Sudetoněmecké straně (SdP), vítězi parlamentních voleb v roce 1935, nacházelo 1,3 miliónu členů! Připomeňme, že v témže roce žilo v celém Československu 3,2 miliónu občanů německé národnosti.

Z toho vyplývá, že SdP, jejíž členové byli neoficiálně označováni jako henleinovci, jedna z nejsilnějších nacistických stran v Evropě, sdružovala 40,6 procenta československých občanů německé národnosti! Při komunálních volbách v květnu 1938 SdP získala 88 procent německých hlasů a ovládla většinu obecních a městských správ v neklidném pohraničí. Tato čísla je užitečné vtloukat do hlavy kašpárkům vydávajícím Sudeťáky div ne za hybnou sílu protinacistické rezistence.

Sudetoněmecký dobrovolnický sbor ve fatálním září 1938 přepadal, vraždil a odvlékal „heim ins Reich“ příslušníky Stráže obrany státu (proslulé sosáky), četnických a finančních hlídek. Pokud vás zajímá, kolik lidí měl na svědomí, jakož i další zajímavosti z daného období, neváhejte a Hruškův Boj o pohraničí si určitě přečtěte.

Obálka knihy Boj o pohraničíObálka knihy Boj o pohraničí|Archiv nakladatelství Epocha