Arnold a Emilia.

Arnold a Emilia. Zdroj: Paramount Pictures

Fire show v podání khaleesi.
T-1000 v pekelné výhni.
Lena Headeyová jako Sarah Connorová.
T-1000 a jeho dokonalý běh.
Terminátor Genisys.
21
Fotogalerie

Ze Hry o trůny se stává akční řežba a stále víc se podobá Terminátorovi

Fantasy epos z produkce HBO se z dramatického thrilleru stává akční podívanou, místo úzkosti nabízí divákům adrenalin a silácké bijce. A zrovna v posledním díle se tvůrci nejednou inspirovali Terminátory.

Jedinečnost Hry o trůny dlouho tkvěla v tom, že se nechovala jako dobrodružný, akční seriál. Totiž akce, soubojů a bitev bylo vždycky dost, ale zpravidla jste při jejich sledování necítili vzrušení, nýbrž spíš úzkost, strach, stres. Málokdy to byl oddychový adrenalin typu Indiany Jonese a jeho chmátnutí pro klobouk na poslední chvíli či fandění bijcovi, který jde vymlátit regiment. Většinou šlo prostě a jednoduše o násilí a většinou mělo své důvody a logické vyústění. Jen vzácně unikne hrdinka/hrdinka z bezvýchodné situace, objektivní přesilu těžko kdo přemůže. Ale v šesté řadě se to nějak otáčí.

Třeba když Meera s Branem prchají před nemrtvými, zatímco Hodor dostává svému „jménu“. Jak to, že se jeskyní zombíci prohnali tak svižně, ale na sněhu najednou nedotáhnou prachbídný náskok holky, co táhne mrzáka?

A osmým dílem jako kdyby se tvůrci okatě předváděli, že znají filmy Terminátor.

Je vedlejší, že v nejsledovanějším seriálu září hned dvě představitelky Sarrah Connorové. Lena Headeyová (Cersei) hrála v seriálu Terminátor: Příběh Sáry Connorové (2008-2009), zatímco Emilia Clarke ji ztvárnila v posledním filmu Terminátor Genisys (2015).

Do očí mě to praštilo při scéně, kdy Faye Marsayová (jako ta mrcha z Lidí bez tváře; jak se vlastně jmenuje? Anglicky Waif, překládá se to?) honí Maisie Williamsovou, totiž Aryu. Zatímco ona se řítí davem, div že nezakopne při každém kroku, blonďatá mstitelka ji honí dokonale strojovým během. Prostě T-1000. Skočí z výšky, dopadne pevně na nohy. A když Aryu na chvíli ztratí, skoro jsem čekal, že se kamera podívá jejíma očima, s takovými těmi robozaměřovači a červeným TARGET. A jak koukám na YouTube, nejsem jediný, kdo si podobnosti všiml.

A jdeme dále. Velitel Šedý červ – vlastně eunuch s vymytým mozkem, který umí jen bojovat, takže vlastně takový terminátor – se snaží říct vtip. Stejně nuceně jako Taťka Arnold z Terminátor Genisys.

Starej robot se naučil nový kousky.Starej robot se naučil nový kousky.|Paramount Pictures

Pak tu máme bratry Cleganovy. Gregor alias Hora, kterému pomohl nekromant Qyburn, to s lehkostí nandá ozbrojeným vrabčákům, rána palcátem s ním nehne ani o milimetr. Mladší Sandor neboli Ohař se zase v minulém díle naštval a spravedlivě se jde pomstít vrahům svých přátel. Najednou tomu hajzlovi fandíte, jak bandity masakruje drvoštěpskou sekerou, a skoro s ním soucítíte, když mu nedovolí vrahy mučit. A aby nebylo Terminátorů málo, hned stahuje oběšenému boty (stihne to snad dřív, než mu vůbec praskne vaz). Prostě variace na Arnieho „Your clothes. Give them to me. Now!“

A jak o tom tak přemýšlím, Bran se zase začíná podobat Johnu Connorovi – Hodora také zrekvíroval na svou ochranu nějakou podivnou časovou smyčkou. Vlastně z něj taky možná bude vůdce přeživších rebelů, Tříoký havran. Danerys zase stejně jako T-1000 z tekutého kovu přežije, opakovaně, pekelnou výheň (už chyběly jen hlášky typu „I’ll be back“).

Kdo je kdo ve Hře o trůny? Připomeňte si před poslední řadou důležité postavy >>>

To by však znamenalo, že matku draků zničí mráz; však se bude muset s Jinými utkat, no ne? Ale to se dozvíme až tak za dva roky. V nejbližší budoucnosti si patrně zafandíme, jak bude s draky likvidovat flotilu otrokářů. Oproti drásající bitvě na Černovodě to nejspíš bude obyčejná akční řežba.