Zemský ráj to napohled

Zemský ráj to napohled Zdroj: Archív

Tip na filmový víkend: Chytilová kastruje muže, Pavlásková ironizuje disent

Na tento víkend vám opět nabízíme několik tipů z online kina IVIO.cz. Na rozdíl od minulého týdne, kdy jsme představovali španělského génia Pedro Almodóvara, se podíváme na českou filmovou scénu. Ivio.cz je první a jediné online kino v České republice s legálním obsahem.

Pasti, pasti, pastičkyPasti, pasti, pastičky|ivio.czVěra Chytilová: Pasti, pasti, pastičky

Věra Chytilová dokázala zaujmout vždy, i v rámci své pozdní tvorby.  Důkazem jsou i Pasti, pasti, pastičky (1998) – a to nejen kvůli ďábelsky zlomyslné scéně, v níž se hrdinové Tomáš Hanák a Miroslav Donutil marně shánějí po svém mužském nádobíčku. Do postavy znásilněné stopařky (Zuzana Stivínová), která muže z pomsty vykastrovala, Chytilová nepromítá laciný feminismus, ale vlastní letité zklamání nespolehlivým mužským „plemenem“.

http://ivio.tv/3710/Pasti-pasti-pasticky

Zemský ráj to napohledZemský ráj to napohled|ivio.czIrena Pavlásková: Zemský ráj to napohled

V komedii Zemský ráj to napohled (2009) Irena Pavlásková zastává méně radikální postoje jako její starší kolegyně Chytilová. Realitou volně inspirovaný scénář Terezy Boučkové vypráví o tom, kterak bylo těžké dospívat v 70. letech za dob komunismu. Proti snaze mužských hrdinů bojovat proti normalizaci stavějí autorky přirozený, ženský úhel pohledu, připravený nést následky „velkých činů“. Havlovského hrdinu ve filmu ztvárnil Ondřej Vetchý.

http://ivio.tv/3751/Zemsky-raj-to-napohled

Hlava ruce srdceHlava ruce srdce|ivio.czDavid Jařab: Hlava-ruce-srdce

Kolize mezi mužským a ženským pohledem na svět je rovněž tématem okultistické feérie Davida Jařaba Hlava-ruce-srdce. Provokativní vizionář si ve vyprávění situovaném do kulis první světové války pohrává s představami o světě, jehož hlubší smysl zůstává skrytý. Ve vizuálně podmanivém snímku ho hrdinové nepřestávají hledat těmi nejbizarnějšími způsoby. Ale možná je všechno vlastně zázračně prosté.

http://ivio.tv/3752/Hlava-ruce-srdce