Polonazí muži se zrcadly

Polonazí muži se zrcadly Zdroj: mezipatra.cz

Zaplněnou Lucernou se nesl smích a potlesk
Moderátorka Irena Kristeková
Své slovo úvodem pronesl ředitel festivalu Aleš Rumpel
Moderátorka Irena Kristeková svou teatrálností nahrála všem, kteří mají k LGBT komunitě výhrady.
Slavnostní zahájení a jeden z polonahých modelů.
5
Fotogalerie

Mezipatra nejsou masovou záležitostí, cílí ale i na diváky mimo gay komunitu

Do posledního místa zaplněná Lucerna sledovala ve čtvrtek večer slavnostní zahájení třináctého ročníku mezinárodního filmového festivalu Mezipatra. Přehlídka snímku s queer (v překladu bizarní, používá se jako označení pro gay a lesbickou subkulturu) tématikou tradičně nabízí to nejlepší ze světové tvorby a mimo jiné přiváží na českou půdu zajímavé postavy queer komunity.


 

Slavnostní zahájení se neslo v duchu celého festivalu, tedy v jakési neformální a přátelské atmosféře, čemuž vydatně pomáhala členka sboru Národního divadla Irena Kristeková, jež dostala na starost moderování.

 

Během ceremoniálu se potemnělou Lucernu snažili rozzářit pomocí zrcadel polonazí modelové. Dost možná užití čtvercových zrcadel souviselo s hlavním motivem festivalu, který je na téma: Moc, manipulace, šílenství.

 

 

Znělka letošního ročníku je oproti loňskému roku daleko civilnější. Zřejmě proto, aby přilákala i diváky, kteří se o queer kinematografii dosud nezajímali.

 

Organizátoři si hodně slibují od jedinečného snímku Xaviera Dolana - Laurence Anyways. Francouzsko-kanadský snímek se téměř ve třech hodinách snaží převyprávět příběh muže, jenž se rozhodl pro změnu pohlaví. Transgenderový epos se odehrává v průběhu deseti let a reflektuje kromě zběsilých devadesátých let i pokřivené mezilidské vztahy a vnitřní boje hlavního hrdiny.

 

 

Dále je v nabídce již zmiňovaný film Místy oblačno, jehož dvě ústřední postavy jsou lesby v důchodovém věku utíkající před úpornou vnučkou jedné z nich do Kanady. Film je prošpikován ostrým sarkasmem a má jasné poselství: Štěstí není skryto v nadějích, ale v obyčejném klidu a kousku pochopení.

 

Filmový festival probíhá v Praze od 8. do 14. listopadu, v Brně pak od 16. do 22. listopadu.

 

Ukázky z filmů:

Místy oblačno: (Hraje se v Praze:12. 11. 2012 / 18:00 / Kino Světozor - velký sál a vBrně:18. 11. 2012 / 18:00 / Kino Art - velký sál)

 

Laurence Anyways: (hraje se v Praze:10. 11. 2012 / 20:30 / Kino Lucerně v Brně:17. 11. 2012 / 20:30 / Kino Art - velký sá)