Plakát Hudbou proti slepotě

Plakát Hudbou proti slepotě Zdroj: www.svetloprosvet.cz

Hudební prezent z Burkiny Faso

Benefiční festival Hudbou proti slepotě 2010 zahájí v nedávno zrekonstruované pražské Malostranské besedě nevidomý zpěvák a kytarista Solo Dja Kabako z Burkiny Faso a pražští Madfinger.

Šestice Kabakových alb disponuje dobře promíchanou směsí západoafrických rytmů mandingue, salsy, reggae, folku a zouku – tutéž bombu prý umí odpálit naživo ještě líp.

Jazz-popová formace Madfinger v nové sestavěJazz-popová formace Madfinger v nové sestavě|www.muzikus.cz

Jeho pražský koncert je jedinou českou zastávkou na umělcově evropském turné, které má kromě přiblížení západoafrické hudby milovníkům world music ještě jeden zásadní účel: propaguje africké projekty nevládní organizace Světlo pro svět (Light For The World). Její lékaři mimo jiné operují na mnoha afrických územích šedý zákal a vracejí tak slepcům zrak. Cena jednoho chirurgického zákroku se může zdát směšná – je to pouhých 800 Kč; v nejchudších zemích světa ovšem jde o nedosažitelné jmění.

Pořadatelská instituce Světlo pro svět pozvala jako předskokany české barevně jazzové Madfinger, rovněž s nevidomým zpěvákem Martinem Svátkem. Ti se chystají v březnu a dubnu vyjet na své Icebug turné po českých zemích a v Malostranské besedě se znovu ukáží 23. dubna.

8. 3. 2010, Praha – Malostranská beseda, 190 Kč