Origami

Origami Zdroj: Emre Ayaroglu

Origami
Origami
Origami
Origami
Origami
12
Fotogalerie

Zajímavá recyklace papíru. Podívejte se na fotografie

Papír se dá využít k ledasčemu. Dá se na něj psát, dá se s ním utírat ledacos, dají se z něj vystřihovat obrázky...a také se z něj dají udělat tzv. origami, které bezcenný papír promění na velice pohlednou "skládačku".

Origami je druh Japonského umění, které bez jakéhokoliv lepidla či jiné pomoci drží tvar, do něhož je zvěčněno. Origami by se mělo správně vyrábět z jednoho kusu papíru.

 

Kolem původu origami je spousta spekulací. Jisté je, že o jeho zdokonalení se postarali Japonci. Nárok na původ si ovšem kladou především Číňané, dokonce i Španěleé či Němci. Samurajové darovali lidem origami aby jim přinášelo štěstí. Na japonských svatbách repezentují origami motýlů, nevěstu a ženicha.

 

 

Origami se rozšířilo po světě v šedesátých letech. Později k němu přibylo i kirigami, ve kterém se papír vystřihává. Dnes je origami tak populární, že má i své mezinárodní hnutí, jehož členy jsou tisícovky lidí z celého světa. Jedním takovým je i Emre Ayaroglu, jehož dílo si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

 

 

Pro mě je origami trochu kýčovité. Rozhodně bych si ho domů nepořídil a ani na svatbě bych ho mít nemusel. Kdybych ho však dokázal vyrobit, možná by se můj pohled změnil. Teď bych své origami akorát s radostí někomu věnoval. Na fotografiích je to ovšem o něčem jiném a kouká se na ně s velikou lehkostí.