Vězení za psaní o uprchlících? Nový maďarský zákon nechápou ani právníci

Zákaz pomáhání nelegální imigraci i jejího vykreslování v pozitivním světle. Tak zní hlavní poselství nového maďarského zákona, který tamní vláda i v oficiálních dokumentech nazývá „Stop Soros“. Kontroverzní zákon je v mnoha ohledech nejasný a problém s jeho čtením mají i právníci. Jisté nicméně je, že fakticky zlikviduje některé nevládní organizace pomáhající uprchlíkům.

Podle zákona hrozí Maďarům vězení za pomáhání migrantům, kteří neoprávněně žádají o azyl. V průběhu azylového řízení, při němž například právníci či neziskovky cizincům pomáhají s administrativou, ale není možné předvídat, zda žadatel uspěje nebo ne. Reálně tak zákon spíše znemožňuje jakoukoli pomoc migrantům přicházejícím do Maďarska.

Kromě toho zákon rovněž zakazuje „proimigrační propagandu“. Pod tento termín se pravděpodobně schová jakékoli vykreslování migrace v pozitivním světle, ať už v médiích, která jsou v Maďarsku již teď pod vládní kontrolou, tak v podání nevládních organizací. Ty dříve často pořádaly veřejné besedy či přednášky odborníků na migrační téma.

Dále zákon zakazuje „monitorování“ hranic a území do osmi kilometrů v jejich blízkosti. Nikdo neví, co přesně znamená výraz monitorování, předpokládá se ale, že o dění na hranicích nebudou moci informovat novináři. Práci to rovněž znemožní dobrovolníkům či právníkům, kteří do záchytných center při srbských a chorvatských hranicích jezdili pomáhat při vyřizování úředních náležitostí kolem žádostí o azyl.

Právě díky centrům u hraničních čar loni v Maďarsku získalo azyl přes tisíc imigrantů, kteří prošli klasickým řízením. Nejspíš i proto se vláda premiéra Orbána rozhodla učinit příchodu dalších přítrž.

Mimo migranty z Blízkého východu ale zákon poněkud absurdním způsobem dopadne i na cizince, kteří o azyl žádat neplánují a jsou v zemi ilegálně třeba proto, že si zapomněli prodloužit povolení k pobytu. Takovým lidem, tedy například Američanům, kteří do Maďarska přicestují za přáteli či partnery a povolení k pobytu jim vyprší, nebudou smět Maďaři poskytovat právní pomoc.

Strana premiéra Orbána Fidesz v dubnových volbách obhájila dominantní prvenství s ústavní většinou v parlamentu, díky níž si může odhlasovat jakýkoli zákon bez ohledu na opozici. I díky tomu prošel „Stop Soros“ vcelku rychle a Orbánova slova o tom, že půjde proti nevládním organizacím, se brzy potvrdila.

Zkomplikovat situaci mohou Orbánovi evropští partneři. Maďarsko doposud neschytávalo tak silnou kritiku ze zbytku Evropy jako třeba Polsko, a to zejména kvůli tomu, že Orbánovi poslanci sedí v europarlamentu v jedné frakci s německými lidovci Angely Merkelové. Její CDU s postojem k Orbánovi dlouhodobě váhá, zatímco severští politici z frakce EPP se ho už pár let chtějí zbavit.

To může postup maďarské vlády omezit možná více než třeba snaha o potrestání ze strany Evropské komise. Ač se to nemusí zdát, Orbán v žádném případě neprosazuje vystoupení Maďarska z EU a na vztazích se zbytkem Evropy mu stále celkem záleží.

V Budapešti má mezitím schválení zákona místy dramatickou dohru. Orbánovi mladí příznivci v minulých týdnech oblepovali sídla neziskovek červenými nálepkami s nápisem „organizace pomáhající migrantům“. V zákoně je také zabudovaná nová speciální daň z darů pro neziskovky – 25 procent ze všech peněz, které dostanou, odvedou státu. Ten z něj bude financovat – hádejte co? Posílení hraničního plotu.