Miloš Zeman na Hradě spálil trenky.

Miloš Zeman na Hradě spálil trenky. Zdroj: Blesk.cz

Zeman má pravdu: Novináři jsou blbečci, a navíc grázlové. A je to pocta!

Řada mých kolegů se cítí dotčena výrokem pana prezidenta Miloše Zemana, který pronesl na své bombasticky ohlášené konferenci ve čtvrtek odpoledne. Já naopak výrok pana prezidenta vítám, mám z něj radost, a cítím se jím poctěn.

Pan prezident Miloš Zeman na své čtvrteční tiskové konferenci pálil trenýrky a hovořil. Mimo jiných důležitých výroků učinil zásadní prohlášení směrem k mediím. Znělo: „Je mně líto, že z vás dělám blbečky, opravdu si to nezasloužíte.“ Načež řada novinářů začala spekulovat, zda tím pan prezident nechtěl naznačit, že novináře považuje za blbečky. A řada z nich - já taky - dospěla k závěru, že výrok pana prezidenta asi opravdu ukazuje, že novináře za blbečky považuje. Zatímco někteří mladší kolegové se urazili a jsou výrokem pohoršeni, já se cítím poctěn.

Výrok bez kontextu

Výrok o novinářích, že z nich někdo nechce dělat blbečky, či názor, že novináři jsou blbečci, pro mě mají vcelku rozdílnou hodnotu. Bez kontextu ji může totiž mít výrok hodně zkreslenou. Třeba kdyby si o mě a ostatních novinářích, že jsou blbečci, myslel Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., tak by mě to opravdu mrzelo. Zamyslel bych se nad sebou i svými kolegy, a možná bych se zamyslel, zda se nemám jít živit něčím jiným.

Pokud si však o mě myslí, že jsem blbeček, obecní blbec (ze Švejka známý Pepek Vyskoč například), tak je mi to jedno. A jsou i jedinci, u kterých podobný názor na mou osobu i na mé kolegy chápu jako poctu. Takže když si o mně myslí Miloš Zeman, že jsem blbeček, dělá mi to radost, jsem na to hrdý a mám pocit, že svou práci dělám dobře.

Sedm státnických činů pana prezidenta

Pan prezident se zapsal do dějin naší země řadou zcela zásadních státnických aktů. Je jich tolik, že se sem všechny nevejdou, tak jen pár příkladů. Jsou natolik veřejně známé, že je nemusím vysvětlovat. Jistě si na ty causy vzpomenete. Neuvádím je v časové posloupnosti, není to důležité:

- kunda sem, kunda tam v rádiu
- v Česku se dělá novičok, prokázáno tím, že se tu podle ověřených informací pana prezidenta zkoumala jiná látka, než kterou byl otráven Skripal
- ke korunovačním klenotům se přidala i šavle
- Peroutka je vlevo dole, a když se tam nenajde, tak se stejně neomluvím
- strýček Brady
- „Kdyby nebylo několika blbých ministrů, kteří podali demisi, pak by nebylo možné, aby se Klement Gottwald zaklínal ústavností tohoto komunistického puče.“ O tom se moc nemluvilo, přesto v mediích určitě najdete.
- hůl na Sobotku

Proto v kontextu uvedených státotvorných kroků učiněných panem prezidentem jsem opravdu rád, že mě i ostatní novináře považuje za blbečky. Zato kdyby si Miloš Zeman mé práce vážil a respektoval mě, tak se nad sebou opravdu zamyslím.

Novináři jsou také grázlové!

Pan prezident však nezdůraznil ještě další důležitou vlastnost, kterou mají nejen novináři, ale i mnoho občanů mimo svět medií. V Brně skupina samostatně uvažujících jedinců, mnozí z nich bývalí „chuligáni“ tamního fotbalového klubu, ztropila výtržnost v tamním divadle, její členové vběhli na pódium,  a pokusili se znemožnit divadelní představení. Tato skupina se nazývá - oficiálně - „Slušní lidé“. A tak holt nám ostatním nezbývá, než být kromě blbečka také grázlem.