Video placeholde

Proč Zeman nechce ukázat svoji zdravotní dokumentaci?

V těch dnech došlo k zásadnímu zlomu v soudním sporu, který vede prezident republiky proti brněnskému radnímu Svatopluku Bartíkovi. Ten zveřejnil, že Zeman má rakovinu. Nyní prezidentův právník žádá, aby se projednávání pozastavilo. Proč asi?

Váš zdravotní stav je v úplnosti vaší privátní záležitostí, do níž kromě manžela či manželky nikomu nic není. Ovšem jenom v případě, pokud nejste prezident. Zastáváte-li tuto nejvyšší ústavní funkci, přestává být vaše zdraví privátním, a naopak se z něj stává záležitost veřejná, záležitost hodná diskuse a záležitost, ve které má právo na informace opravdu každý občan. Je to taková blbá daň za prezidentskou funkci, ale nedá se s tím nic dělat.

Prezident je reprezentantem všech občanů, a proto musí být všem občanům přístupné informace o tom, zda zdravotně funguje a jak dlouho mu to vydrží. Například v USA se těší zdravotní stav prezidenta všeobecnému zájmu.

Prostořeký radní

Brněnský radní Bartík (kterého poněkud znevěrohodňuje, že je radním za hnutí Žít Brno) loni 7. listopadu napsal na svou facebookovou zeď: „Za chvíli skončí uzávěrka nominací na Hrad, takže je možno jít ven s pravdou o zdraví Miloše Zemana. Má rakovinu, metastáze na více místech, svoji diagnózu zná už cca tři týdny, léčbu odmítl, prognóza tři až sedm měsíců. Zdroj z pochopitelných důvodů nezveřejňuji. Konec hlášení.“

Později radní svůj příspěvek smazal. Už osmého listopadu podal Miloš Zeman skrze svého právníka na radního občanskoprávní žalobu: „Tvrzení v předmětném statusu žalobce nejen hrubě urážejí, ale jsou také zcela nepravdivá, difamující povahy a zcela zásadně negativně ovlivňují vážnost a čest žalobce, prezidenta republiky, stejně jako jeho mediální obraz ve společnosti.“

Musím přiznat, že kdybych měl podávat žaloby pokaždé, když o mně někdo na Facebook nebo do diskusí pod článkem napíše, že vypadám na chcípnutí, tak zahltím celou českou justici na deset let dopředu. Ale Miloši Zemanovi to za žalobu stálo.

Je potřeba ukázat papíry...

V podobném případě má žalující (pokud byl pomluven) vynikající příležitost, jak svou žalobu okamžitě vyhrát. Totiž předložit soudu lékařskou dokumentaci, v níž bude psáno, že rakovinu nemá. To však Zemanův právník při podání žaloby a ani poté, co jej soud vyzval k doplnění žaloby, neudělal. Tvrdil tehdy, že své tvrzení musí dokázat radní Bartík, a ne Zeman. To je sice v souladu s formální právní logikou, ale ne se zdravým rozumem.

Pokud chci vyhrát soudní spor, v němž mám pravdu, tak tu pravdu jednoduše doložím a soud bude rychlý, krátký a pro žalující stranu úspěšný. To však Zeman ani jeho právník neudělali. Ale nyní již jeho právník mluví trochu jinak. Sdělil aktualne.cz, že už nějaká prezentace prezidentova zdravotního stavu proběhla. Neproběhla — pouze před volbami Zemanův lékař-kamarád všem řekl, že je zdravý, a onkolog potvrdil, že mu od Zemana nedali žádné papíry o tom, že by měl rakovinu. Nic víc. Zdravotní stav prezidenta je proto stále záhadou a jeho rychlé chátrání a úbytek sil jsou nepřehlédnutelné.

Proč asi?

Prezidentův advokát před několika dny požádal soudce Radka Malenovského z Městského soudu v Brně, který věc soudí, aby projednávání přerušil. Má nějaké důvody — ale nejsou příliš věrohodné. A tak na občana ve věci zdravotního stavu pana prezidenta neinformovaného dopadá tíže pochybnosti. Nechce se najednou Zeman soudit opravdu kvůli nějakým právním kličkám? Nejde spíš o to, aby nemusel ukázat zdravotní dokumentaci a aby se jej nikdo před soudem, kde by snad bylo blbý lhát i jemu, nezeptal na zdraví? Jde o to, aby nemusel odpovědět před soudem na dotaz: „Máte rakovinu?“

Za sebe musím přiznat, že bych mu ji opravdu nepřál, na Vysočině má své nezpochybnitelné místo. Ale vzhledem k tomu, že je nyní ještě prezidentem, tak by tu otázku asi měl lidem — občanům — voličům, prostě všem, které reprezentuje, po pravdě zodpovědět.