Do sportovní haly na pražském Výstavišti v Praze se sjelo na čtyři tisícovky svědků Jehovových.

Do sportovní haly na pražském Výstavišti v Praze se sjelo na čtyři tisícovky svědků Jehovových. Zdroj: David Malík

Shromáždění se koná jednou ročně.
Do sportovní haly na pražském Výstavišti v Praze se sjelo na čtyři tisícovky svědků Jehovových.
2
Fotogalerie

Rusko blíž k fašismu: Hon na svědky Jehovovy zahájen!

Svědkové Jehovovi jsou celkově nesympatickým společenstvím, které nemám rád a kterému zazlívám, že svým dětem ani nedopřejí Vánoce. To, co se na ně nyní chystá v Rusku, je ale trochu moc a více než vzdáleně to připomíná nacismus.

Sekty a kulty jsou sice obvykle obskurním a rizikovým jevem, zároveň ale jsou nedílnou součástí propletence postmoderní demokratické společnosti. Přestože jejich činnost má spíše negativní dopady, jsou legitimní složkou společnosti a z hlediska diverzity je dobře, že existují – i když kážou blbosti typu zakazování krevních transfúzí. V Rusku, kde jsou vždy o krůček dál než zbytek světa, se rozhodli svědky Jehovovy zničit. Jde o další Putinův krok k rekonstrukci Sovětského svazu – tehdy byla také příslušnost k této církvi v Rusku trestná.

Na svém církevním serveru jehovisté zveřejnili alarmující novinu. Patnáctého března 2017 ruské ministerstvo spravedlnosti podalo k Nejvyššímu soudu Ruské federace žádost, aby bylo Administrativní centrum svědků Jehovových v Rusku označeno za extremistické, byla zakázána jeho činnost a bylo zrušeno. Pokud Nejvyšší soud této žádosti vyhoví, bude zrušeno asi 400 registrovaných místních náboženských organizací a postavena mimo zákon činnost víc než 2 300 sborů svědků Jehovových v Rusku. Budovy a majetek církve by mohly být zabaveny státem. Trestné by mělo být samotné členství v sektě a praktikování jejích rituálů.

Existují na světě náboženství, o jejichž legitimitě se dá pochybovat – a nemyslím jen náboženství starých Mayů, kde patřilo k bohoslužbě obětování – podřezání – zajatce. Jsou i jiné kulty, za kterými zůstávají hromady mrtvých – třeba některé krajní podoby islámu. U těch by se snad o zákazu dalo uvažovat. Za jehovisty ale opravdu žádné hromady mrtvých nezůstávají, nijak neškodí a to, že jsou nesympatičtí, nesmí být důvodem k jejich diskriminaci. Dokonce ani v Rusku ne. Takže pokud petici Putinovi proti tomu ruskému opatření, kterou celosvětové jehovistické hnutí dalo dohromady, vyvěsí někde na webu, tak se ve prospěch jehovistů podepíšu i já. Právo na svobodu víry je nedotknutelné a je třeba se zastat i těch obětí, ke kterým necítíme žádné sympatie.

Ještě jednou podtrhnu, abych dostatečně zdůraznil, o co jde: I nadále považuji svědky Jehovovy za suspektní partu poťapanců. Ovšem v demokracii musí být zajištěna práva pro každého, i pro poťapance, jinak ta demokracie a především svoboda končí.