Miloš Zeman opilý mocí - ilustrační koláž.

Miloš Zeman opilý mocí - ilustrační koláž. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Přímá volba prezidenta: Buranokracie se nám zjevně líbí

Těsně před Novým rokem přinesla výsledky svého šetření agentura Median. Pro Český rozhlas zjistila, že přímou volbu prezidenta upřednostňuje čtyřiaosmdesát procent dotázaných. Je zjevné, že první přímo volený prezident Miloš Zeman okouzlil voliče.

Nový průzkum agentury Median ukázal, že naše země není, jak se obvykle soudí, rozpůlena mezi město a venkov, kavárenské intelektuály a lid. Ukazuje se, že těch, kteří volí, dejme tomu, jednodušší řešení, je mnohem víc než členů pražské kavárny. Politika sice jeví celkové známky kulturního úpadku, prezident republiky sice dělá ostudu, kde může, ale čísla bohužel ukazují, že to chování, jež Zeman generuje v politice i nad korunovačními klenoty, má masovou podporu.

Pro sociální ostrov, v němž se pohybuji, znamenalo zvolení Miloše Zemana přímou volbou zásadní negativní proměnu v dění v celé zemi. Lid totiž, jak se obvykle zapomíná, nemívá pravdu — a tudíž lidová volba musí zákonitě přinést prezidenta, který také obvykle nebude mít pravdu. Zemanovi to vychází tak půl na půl — nelže pořád, ale pravdivých výroků a uvážlivých státnických aktů nenajdeme víc než polovinu.

Jednoznačně a kompletně se mu však podařilo zesprostět úřad prezidenta republiky, zamazat jeho pravomoci osobními animozitami, poplivat jeho majestát výroky typu k**da sem, k**da tam a celkově zburanštět veřejný prostor. Cítím to buranštění od počátku jeho vládnutí a příkladů je tolik, že je nemá smysl vypočítávat — jistě si vzpomenete sami. Prostě — lidová volba zatáhla na Hrad lidové chrapounství.

Nyní, těsně před začátkem roku 2017, přinesla agentura zásadní zprávu: Mechanismus zajišťující dostatek buranství v politice — přímá volba prezidenta — má podporu osmdesáti čtyř procent respondentů. To je až děsivě velké číslo, jež ukazuje, že pražská kavárna opravdu nepředstavuje polovinu národa, ale tak patnáct procent. A že buranství je vědomou, demokratickou a svobodnou volbou většiny Čechů.

Takže — i když jsem skálopevně podporoval v prezidentských volbách Karla Schwarzenberga — musím konstatovat, že jsem se mýlil a že lepší prezident pro Česko je Miloš Zeman. Jeho buranství totiž imponuje většině národa. Je reprezentativním zástupcem lidu — kníže na to byl moc nóbl.

A my, kteří se rádi považujeme za součást Západu, si nyní po průzkumu Medianu musíme otevřeně přiznat: Považujeme-li se za Západ, bylo by trefnější říkat „západ Východu“. Výzkum ukázal, že s liberálními občany západní Evropy pořád nemáme skoro nic společného. Alespoň osmdesát čtyři procenta z nás.