Lumír Aschenbrenner

Lumír Aschenbrenner Zdroj: archiv

Doping a putinismus = společný podvod. Rusku by měli odebrat mistrovství světa ve fotbale

Kolik důkazů ještě bude potřeba přinést, aby svět pochopil, že politika ruského prezidenta Vladimira Putina není jen agresivní a nebezpečná, ale že je založena i ve sportu na podvodu? Nestačí, že ruský stát se přímo podílí na nekonečných dopingových skandálech? Že dopují i ruští paralympici, kteří byli úplně vyloučeni ze zářijových her v brazilském Riu? A že ruští chuligáni řádili na fotbalovém Euru ve Francii jako smyslů zbavení?

To, že dopují někteří vrcholoví sportovci na celém světě, není nijak překvapivé a nové. Zvláštní, bohužel, není ani to, že v Rusku nebo Číně to pořád řídí stát. Že ale masově dopují i postižení ruští sportovci (paralympici), a opět za přispění státu, je skutečně postavené na hlavu.

Je absurdní a zcela zvrácené, že ruský člověk bez nohy musí za každou cenu dokázat jinému člověku bez ruky, že ho předjede, přetlačí nebo zastřílí přesněji. To není žádný sport, ale zhůvěřilost. Je proto naprosto nepochopitelné, že stát, který je šampionem v dopingu, by měl pořádat v roce 2018 světový fotbalový šampionát. Důvodů pro odebrání mistrovství je navíc hned několik.

Jak jsme viděli při nekonečných aférách s dopingovými vzorky, v Rusku neřídí sport jednotlivé federace, ale stát, který se neštítí jakýchkoli podvodů. Putinismus nejenom systematicky potlačuje a utiskuje své politické odpůrce či sexuální menšiny, ale ve sportu používá masově stejně zvrhlé metody jako někdejší totalitní NDR či autoritářská Čína.

V případě přidělení pořadatelství mistrovství světa ve fotbale Rusku existuje také letité podezření, že funkcionáři mnoha zemí byli u toho uplaceni. Ostatně skandální chování a mnohá podezření z korupce vedly v únoru ke konci Seppa Blattera, dlouholetého šéfa fotbalové asociace FIFA. I v tomto směru je šampionát v Rusku velmi problematický. A opět – korupce je opat v režii státu, za pečlivého dohledu gosudara Vladimira Putina.

Navíc ruští chuligáni několik měsíců před fotbalovým mistrovstvím ve Francii vyhrožovali zejména anglickým fanouškům. Varování se naplnila. V tomto směru jsou samozřejmě angličtí opilci stejní blbci, jako ti ruští. Není ale vůbec jasné, jak chtějí Rusové udržet své chuligány na uzdě za dva roky. Do Francie jich exportovali jen několik stovek, doma jich mají tisíce.

Jenže někteří ruští politici (to samé dělají i v případě dopingu) si v průběhu fotbalového Eura ve Francii stěžovali, že jejich zločincům bylo"ubližováno". Přece "ti naši kluci" nic neudělali, jen se bránili napadání jiných chuligánů. Klasická lživá ruská propaganda, jakou vidíme v posledních letech ve všech oblastech.

Fotbalový chuliganismus je v Rusku přitom propojený s neonacismem, antisemitismem, vyhroceným nacionalismem (také za přispění a podporován státem) a nevraživostí k sexuálním menšinám a jiným rasám.

Stovky Rusů, kteří se prezentují jako fotbaloví fanoušci, jsou příslušníky organizovaného zločinu. Provázeno je to opileckými orgiemi, výtržnostmi, vyvoláváním chaosu a anarchie. Bohužel někdy jde u toho o život. V současnosti neexistuje jediný důkaz, že se krvavé bojové scény neobjeví v ještě větší míře za dva roky na šampionátu v Rusku.

Jen v Moskvě je kolem 15 fotbalových chuligánských gangů, které mají tisíce příznivců. Další skupiny existují v Petrohradě i jiných městech, kde se bude šampionát konat. Přes všechny podvody a přešlapy většina Rusů nadále podporuje svého prezidenta Putina a jeho agresivní politiku. Svět by k tomu neměl jen donekonečna přihlížet. Ještě je čas. Mistrovství světa v roce 2018 by mělo být Rusku odebráno.

Autor je senátorem ODS za obvod Plzeň-město a starostou městského obvodu Plzeň 2 - Slovany.