Kamion, který zabil více než 80 lidí

Kamion, který zabil více než 80 lidí Zdroj: čtk

Další masakr ve Francii ukázal, že evropská směrnice o odzbrojování je totální nesmysl

 

V den výročí pádu Bastily došlo k teroristickému útoku ve francouzském Nice. Ve stejný den v Evropském parlamentu projednával Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele směrnici, jež má v EU masově odzbrojit legální držitele zbraní.

Jen v Česku má směrnice, kterou už schválila Rada ministrů a čeká jen na souhlas Evropského parlamentu, vyvlastnit skoro 400 tisíc zbraní ze zhruba 800 tisíc držených. Týká se to pistolí, do nichž lze vložit zásobník na více než dvacet nábojů, či samonabíjecích pušek odvozených z vojenských automatických vzorů, které ovšem nestřílejí dávkou — pro každý výstřel se musí znovu zmáčknout spoušť. A nakonec se to týká i pušek, do nichž se dá vložit zásobník s více než 10 náboji. Zkrátka většina moderních střelných zbraní.

Střih. Francie 14. července večer. Šílený útočník tuniského původu řídící nákladní vůz zabil nejméně 84 lidí a sto zranil, z nichž třináct je v kritickém stavu.

Nestřílel. Jen řídil. Zastavit se ho podařilo až po několika desítkách střel vypálených proti němu. Podle médií jen na předním skle bylo 28 průstřelů.

„Odzbrojovací“ směrnice byla reakcí na teroristické útoky v Evropě v posledních dvou letech. Nesmyslná. Legálně drženými střelnými zbraněmi se v Evropě prakticky žádné takové útoky nedělají. Příklad tunisko-francouzského řidiče ukazuje, že ne vždy na zneškodnění blázna stačí dva tři výstřely z pistole. Ukazuje, že ne méně Evropanů má v dnešní době legálně držet zbraň, ale naopak více. A zbraně moderní, ne žádné pistolky.