Za pokladnou stál. Andrej Babiš maká.

Za pokladnou stál. Andrej Babiš maká. Zdroj: Twitter Andreje Babiše

Pravice prý zruší EET, levice zase zrušila její reformy. Pěkně se nám tu žije, nuda není

Elektronickou evidenci tržeb zrušíme, slibují v kampani občanští demokraté. Udělají to hned, jen co se vrátí do vlády. Nechme jedovaté poznámky stranou, předpokládejme, že se do té vlády vážně jednou vrátí.

ODS by se samozřejmě musela do Strakovky dostat velmi rychle, než se elektronická evidence tržeb naplno rozjede. Aby případné rušení neobtěžovalo živnostníky podobně, jako předtím samotné zavádění. Už teď si Hospodářská komora stěžuje, že stát zahlcuje podnikatele čím dál větší byrokracií. Ale třeba mají modří všechno vymyšlené perfektně, aby to každý živnostník zvládl malíčkem levé ruky, bez vyřizování haldy papírů.

Za povšimnutí však stojí jiné: rušení něčeho, co zavedla předchozí vláda, začíná v politice bobtnat.

Jen pro příklad: není to tak dávno, co sociální demokraté v opozici slibovali, že zruší zdravotní poplatky a druhý důchodový pilíř, jakmile se dostanou k moci. Co řekli, také udělali. Bez ohledu na následky. Ve zdravotnictví jim dnes vypadlé miliardy chybí, v nemocnicích visí osiřelé poplatkové automaty a svou vlastní penzijní reformu po té zrušené ani nepředvedli.

Zdravotní ministr Němeček teď ždíme státní rozpočet (a své vládní kolegy), aby do zdravotnictví tekly další a další miliardy, sociální ministryně Marksová dokonce před pár dny ohlásila, že důchodová reforma nebude. Hlubší změny v obou nákladných resortech prý nejsou třeba, protože zdroje jsou, tak to vidí ČSSD.

Zrušení druhého pilíře penzí a tedy i hrubý zásah státu do dohod mezi penzijními fondy a klienty socialisté hájili tím, že přece už v opozici dali dostatečně najevo, co zamýšlí, až budou u vlády. Tak s tím těch pětaosmdesát tisíc troubů, kteří svému státu věřili a penzijní spoření uzavřeli, muselo přece počítat! Mají tedy lidé už předem počítat také s ohlášeným zrušením elektronické evidence? Sice si teď pořídí všechna potřebná fidlátka a připojení, jak ministr Babiš zavelí, ale s vědomím, že je to jen na chvíli? Do příštích švestek?

Pěkně se nám tu žije. Nuda s tím naším státem (a politiky) rozhodně není.