Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Potvrzeno! Fotbalem se blbne, hlavičkování poškozuje mozek

Tento text NENÍ trolling, ale smrtelně vážně míněný komentář k nepřekvapivému objevu, že hlavičkování - nedílná část fotbalové hry - způsobuje poškození mozku. On to sice dá už úhel pohledu zdravého rozumu, mlácení do hlavy evidentně musí být nezdravé. Nyní to však potvrdila i věda.

Termín „boxerská demence“ je dávno známý a označuje demenci získanou při sportu zvaném box. Sport spočívá v tom, že se dva chlapi mlátí pěstmi do hlavy, takže je pochopitelné, že to musí přinést nějaké následky. Proto ani termín boxerská demence nikoho nepřekvapí. I lidová přísloví znají fakt, že ranami do hlavy se blbne - odtud označení „na hlavu padlej“.

Nyní se potvrdilo, že velmi podobná poškození - byť ne tak rychle - způsobuje fotbal, konkrétně hlavičkování. U nás zprávu zveřejnila MF Dnes a nikoho by vlastně zjištěné skutečnosti neměly překvapit. Dětští hráči fotbalu, jak věda prokázala, mívají kvůli hlavičkování drobná poškození mozku. Už to uznala i americká fotbalová asociace, a měli by si to přiznat i fotbalisté sami.

Kdybych byl troll, navrhl bych nyní zákaz fotbalu - podobně jako je zakázáno jezdit na motocyklu bez přilby, mělo by být zakázáno i hrát fotbal, když tak vážně poškozuje zdraví. Slíbil jsem ale, že trollit nebudu. Takže za řešení bych považoval ne zákaz fotbalu (na to ho má příliš lidí rádo), ale změna pravidel hry, a zákaz hry hlavou. Fotbalisté by prostě měli na základě vědeckého výzkumu drobně pozměnit pravidla své hry a poškozování mozku zamezit.

Tohle řešení by nikoho nebolelo - ale přineslo by, jak studie ukázala, výrazné zlepšení zdraví mladých sportovců a poškozování jejich zdraví sportem. Milovníky fotbalu by nijak neochudilo, kdyby hráči přestali hrát hlavou a jenom by kopali. Jde o nekonfliktní a rozumný návrh. Přesto věřím, že iracionalita sportovních fanoušků žádnou diskusi o zákazu hlavičkování vůbec nepřipustí, a mladí fotbalisté budou vesele blbnout dál.