Opilý Pilný.

Opilý Pilný. Zdroj: ČTK

Opilý rozhodčí? Jako kdyby se pozvracel farář z kazatelny!

Český fotbal dal světu Panenkův dloubák, Poborského lob i tajného policistu v čele fotbalové federace. Ten třetí příklad kulhá, jelikož Romana Berbra si na YouTube přehrávat nebudete. Jsou onačejší srandy….

Jednu z nich vypustili včera do éteru v Příbrami, která hostila v předposledním kole ligy Slavii. Angláni už přes dvacet let na sítích ohřívají kung-fu kop Erika Cantony do brady nezbedného diváka, ale kousek, jejž v městě uranu předvedl sudí Marek Pilný, má rovněž nemalou razanci. Možná srovnatelnou s chilským perem Václava Klause. Každopádně, reklama pro Čechii to bude opět solidní.

Co udělal rozhodčí Pilný? Pil!

Ať se podíváte na amatérské záběry vyděšených diváků, nebo na televizní přenos v prvních minutách zápasu, vidíte z různých úhlů pořád totéž – čtvrtý sudí, který má za úkol dohlížet na střídání hráčů (a prý má dalších osm povinností), je tak pilný, že za pomezní čarou — předpisově oděný v trenýrky a černé triko – vrávoravě pobíhá, cpe se do sektoru laviček obou týmů, padá a tančí. Souběžně, a to kamery nezachytily, jeho kolega, brankový rozhodčí, močí za tyčkou. Živí svědci: 4386 diváků na stadiónu, dvaadvacet hráčů a čtyři zbývající rozhodčí.

S českým fotbalem jsem už zažil ledacos, tak proč mi ten Pilný přijde jak něco extra? Proč je mi, jako bych sledoval porno se zvířaty? Asi proto, že fotbalový zápas, stejně jako mše v kostele, má svůj neměnný ceremoniál. Hráči mají dresy různé barvy a jejich klání řídí rozhodčí jako farář liturgii. Je to vlastně paradox, člověk označovaný jako černá svině, slepec, hovado požívá přesto bázlivé úcty, neboť jen on může a má právo vyloučit hráče ze hry a v poslední minutě fouknout penaltu proti vašemu týmu. Můžete se s ním v duchu hádat, ale k jeho pravomoci musíte mít respekt, jako má věřící ke skutečnosti, s níž nehne — že Bůh existuje. A pokud sudí přestane hrát svou předepsanou roli, cítíme to jako něco nepatřičného.

Namol opilý Pilný porušil svatý řád, nasypal písek do soukolí zápasu, udělal z něj bizarní představení. Vyjít na scénu, zesměšnit úřad a svléci se do naha před rodinou, svazem a fotbalovým bohem. Co Marka Pilného dotlačilo k takovému činu? Byla to demonstrace něčeho? Rodinné problémy? Anebo sudí v kabině před zápasem běžně vypije láhev kořalky a jenom mu to dneska nesedlo? Asi se to už nedozvíme. Rozsudek vynesou vejboři. Trest bude jistě nejvyšší, protože je to znesvěcení našeho, fotbalového náboženství. Je to totéž, jako kdyby farář pozvracel kazatelnu.

Vše o EURO 2016 ve fotbale sledujte zde