Nebijte agenty

Nebijte agenty Zdroj: Marek Douša

Nebijte agenty, jsou jedněmi z nás

Vojenské zpravodajství mi bylo po celý život oporou a jistotou. Nejen já jsem za ně denně děkoval Bohu, zejména manželky ústavních činitelů se musely cítit navýsost bezpečně. Pak ale plukovník Šlachta vzal agentům práci, kterou zvládali, a ti stateční chlapci se začali plést do světa, jenž pro ně byl příliš komplikovaný. Skončilo to groteskou s Alím Fajádem. Nevěšme ale hlavu. Ztracení občané jsou šťastně doma a pan Fajád opět bude vyzbrojovat teroristy ukrajinskými zbraněmi. Je proto čas vyvodit z krizového vývoje poučení.

Lidovci navrhli, že by ti chlapci měli být z preventivních důvodů po celou pracovní dobu pod zámkem: pro image budeme tajnou službu jakoby mít, riziko dalšího průšvihu však snížíme na minimum. Premiér toto řešení zavrhl a vyhlásil na provozování tajné služby veřejnou soutěž. Přihlásila se mateřská škola z Prahy 3, skautský oddíl z jižních Čech, soubor travesty show, bezpečnostní agentura Víta Bárty a všichni telefonní operátoři s argumentem, že odposlechy umějí nejlíp. Vítězem tendru se však překvapivě stala libanonská rozvědka spolu s Hizballáhem, neboť v cause Fajád jasně prokázaly, že jsou nejlepší. Cena se zprvu zdála vysoká, proto do Libanonu odjela pětičlenná delegace, aby vyjednala lepší. Bohužel byla unesena. Za její vrácení jsme ochotni přistoupit na pětkrát vyšší cenu, ale únosci čekají na nabídku desetinásobku.

Opozice nakonec prosadila zrušení tajných služeb úplně. Informace budeme čerpat z novin – vyjde to levněji. O osiřelé agenty se postará Klokánek, projekt Fondu ohrožených dětí, kterým stejně stát vzal peníze, aby bylo na výměny unesených za teroristy. Klokánku děkujeme.

Zrušení jedné a posléze všech českých tajných služeb se osvědčilo, ubylo dezinformací a o naše občany v cizině přestal být mezi teroristy zájem. Tuto metodu jsme proto povýšili na princip. Po zrušení ministerstva zemědělství stoupla úroda o třetinu, neboť farmáři přestali kvůli dotacím předstírat nesmyslné činnosti. Následoval i prudký rozvoj regionů – stačilo rozpustit resort místního rozvoje. Následně byla zrušena ta ministerstva, k nimž nemáme kompetentního ministra, dále zbytečné zdravotní pojišťovny, politické strany bez příčetného předsedy stejně jako nezávislí regulátoři, kteří ani neregulují, ani nezávisle. Úřad prezidenta byl přerušen do doby, než se objeví vkusný prezident. Ekonomika začala strmě růst, zdraví obyvatelstva se zlepšilo stejně jako jeho nálada.

V současnosti probíhá veřejná diskuse, zda místo rušení všeho, co nezvládáme, není lepší naučit se pracovat pořádně. Většina se nakonec usnesla, že není. Nejsme naivní. Máme svoje tradice a svoje cesty. Ze Západu si nic vnucovat nenecháme, z Východu bychom si nepomohli.