Statní hranice České republiky

Statní hranice České republiky Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Jak udržet Schengen a přitom nemít prostupné hranice? Jedině zázrakem

Magazín Der Spiegel na své webové stránce popisuje, jak se nám postupně sype kvůli uprchlické krizi schengenský prostor. Vypadá to asi takto: Linkový autobus z Vídně do Berlína je krátce po překročení české hranice zastaven. Následuje dlouhé čekání. Uprchlíci, kteří směřovali z Rakouska do Německa, jsou donuceni vystoupit.

Volné cestování přes vnitřní hranice zemí schengenského prostoru je pro autobusy a nákladní auta stále obtížnější a únavnější. Přibývá zdržení a kontrol. Cílem českých policistů je odfiltrovat uprchlíky, kteří už požádali o azyl v Rakousku a je možné je poslat zpátky.

Podle Der Spiegel je Česko příkladem toho, jak funguje vnitřní politický tlak, který chce vlnu uprchlíků zvládnout zesílenými kontrolami v příhraničních oblastech. List připomíná, že prezident Miloš Zeman počátkem srpna požadoval zesílenou ostrahu hraničních přechodů. Pokud na to nebude stačit policie, požaduje nasazení armády.

Už to nejsou jen pravicové populistické síly, kdo požaduje návrat k národním hraničním kontrolám. Požadují to i policisté a někde i vlády. Nové politické vedení Dánska už oznámilo, že bude zase systematicky kontrolovat hranice. Aby se země vyhnula konfliktu s Evropskou komisí, chce postupovat tak, aby neporušila žádná pravidla hry ohledně Schengenu. Schengenská dohoda sice zakazuje – krom dočasných výjimek – návrat ke kontrolám, ale bezpečnostní orgány mohou o kus dál ve vnitrozemí auta v rámci kontroly zadržovat. Rakouská policie postupuje podobně.

Nejde jen o akce proti imigrantům, ale také proti obchodníkům s lidmi. Podle ministerstva vnitra se během prvních pěti měsíců roku podařilo chytit o 40 procent obchodníků s lidmi více než za srovnatelné období loňského roku.

Konec Schengenu by byl dost velkou rána, protože prostor bez vnitřních hranic byl velkou vymožeností a moc jsme si ho neužili. Hlavním problémem je samozřejmě vnější hranice, o kterou se svede boj. Politický i silou. Jak to bude vypadat, až přijde zima, si nejspíš nikdo neodvažuje ani věštit.