Ferguson

Ferguson Zdroj: EPA/Larry W. Smith

VILIAM BUCHERT: Mediální blamáž: V USA neprobíhají velké rasové nepokoje, to by vypadalo jinak

Jsou toho plná média po celém světě (včetně českých). Spojené státy údajně zachvátily velké rasové bouře. Co je ale velké a masové ve skutečnosti a co jen zveličují média, je v tomto případě zřejmé. Pokud se podrobněji podíváme na čísla a statistiky, tak „masové rasové nepokoje“ jsou spíše lokální konflikty. Alespoň zatím…

V posledních třech dnech (spíše v pozdních večerních hodinách a v noci, což je důležitá poznámka) se odehrávají v USA protesty, které vyvolalo rozhodnutí velké poroty nepohnat k soudu bělošského policistu Darrena Wilsona, jenž 9. srpna zastřelil ve Fergusonu 18letého Michaela Browna, který předtím údajně kradl v místním obchodě. Wilson před vyšetřovateli vypověděl, že ho Brown napadl a pral se s ním o zbraň. Podle jiných tvrzení ale mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává. Klasické tvrzení proti tvrzení.

Vše se ale otočilo k tomu, že bílá většina (většina policistů i ve Fergusonu je bílá) se chová rasisticky vůči černé menšině (myslí se obecně v Americe, protože naopak ve Fergusonu tvoří Afroameričané většinu). A jaká jsou fakta?

Mnoho lidé ovšem argumentuje tím, že podobné reakce policistů vyvolává větší kriminalita v řadách černochů. A to je, pokud se na to podíváme na statistiky, pravda mnoho let. Dále: V USA žije momentálně necelých 320 milionů obyvatel. Z nich je téměř 40 milionů černé pleti a dalších kolem 28 milionů lidí pochází ze smíšených manželství (i s Afroameričany).

V ulicích kolem stovky amerických měst ale v posledních dnech protestovaly dohromady desítky tisíc lidí (ne vždy černé pleti). Poslední noc bylo zatčeno při těchto demonstracích kolem 400 lidí – v celých Spojených státech. Podle úřadů byly některé protesty zcela jednoznačně zneužity zločinci, kteří například rabovali obchody (proto se nepřístojnosti děly především v noci). Kriminální podsvětí zneužilo na některých místech smrt mladého chlapce i většinou pokojné demonstrace.

Samozřejmě nelze tvrdit, že současné protesty nejsou namířeny proti možné rasové nerovnosti a proti možnému nespravedlivému rozhodnutí soudu a že se jich většinou neúčastní obyvatelé černé pleti. To je všechno pravda. Ale „velké rasové bouře“, jak je někdy popisují média, vypadají skutečně jinak. Možná se jich Amerika dočká, ale to už je jiný příběh…