Kunda

Kunda Zdroj: Ľubomír Kotrha

Kunda – velký jazykový a významový rozbor oblíbeného slova prezidenta Miloše Zemana

Použitím slova kunda (v tomto textu ho budeme uvádět v plném znění, protože se jedná o významový rozbor tohoto slova) prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém projevu vyvolalo obrovský rozruch. Zeman použil slovo pejorativně, přitom podle odborníků je kunda zřejmě jediná hojně rozšířená nadávka, která kdysi neměla vulgární obsah.

I dnes slovem kunda někdy především mladí lidé označují hezké a příjemné dívky. Podle expertů na jazyk český je jako jediný vulgarismus používáno i v pozitivním smyslu, jakožto synonymum sexuální atraktivity.

Slovo kunda zřejmě pochází z latinského cunnus a do češtiny se nejspíše dostalo přes německé kunt (ženský pohlavní orgán). Valaši tímto jménem křtili své dcery kolem Kladska a říkali tak mladým děvčatům. Romsky se kunda řekne mindža.

Kunda je velmi podrobně a odborně popsána ve Šmírbuchu jazyka českého od Patrika Ouředníka (vydalo nakladatelství Ladislav Horáček – Paseka v roce 2005). V něm se uvádějí tyto příklady pro užití a význam různých slov:

Důkladný, puntičkářský, ale i neohrabaný = študák v kundě.

Hledět či dívat se = hloupě jako kunda z chlupů.

Hloupý, ničema = kunda.

Být impotentní = honit si leda kundu.

Chovat se lhostejně = jako kunda z ryby.

Nepříjemná = kunda nevětraná.

Masturbovat = vyhonit si kundu.

Ženské pohlavní ústrojí = kunda, kundíra, kundina, kundaflóra, kunidlo.

Pozdrav = Kunda pták!

Prostitutka = vobecní kunda.

Souložit = voprat kundu.

Zmeškat = vytřít tomu kundu.

Hodně podrobností o kundě se Miloš Zeman může dozvědět z rozsáhlé studie „Výzkum na téma vulgarismy v ČR“. Ta pochází z roku 2009, byla zveřejněna na webu Grafologie a Psychologie a autoři jsou Vojtěch Franče a Munír Hassairi.

Tam se kromě jiného píše:

Je to označení pro ženský genitál. Příklad: „Šukal jsem ji do kundičky, cinkaly jí náušničky.“ Označení pro atraktivní ženu či muže: „Pěkná kunda. Diskotéka byla plná pěkných kund. Koukej, u baru stojí dobrá kunda. Wow, to byla kunda jak sviňa. Ježiš, tuta kunda (Plzeňsko). Ten synek je kunda (Slezsko). Naopak hanlivé označení ženy: A jeho žena se na premiéře chovala jako hysterická kunda. Profesorka češtiny je kunda. Vzácně, způsob zaklení: Do psí kundy. Kunda práce! Kunda párek, to je dárek.

Autoři připomínají, že Eva Enslerová, která napsala divadelní hru Vagina monology, si „slovo kunda vybrala jako symbol esence ženskosti, které je třeba osvobodit od všech moralizujících nánosů, neboť má v sobě cosi, co jeho synonyma (vagina či pochva) ve své sterilitě nemohou nikdy zcela nahradit. Diváci mají během jejího představení v určitém místě hlasitě provolávat slovo kunda, což má (nejen) ženám přinášet určité osvobození, ale i návrat k sobě samým.“

Pokud by chtěl prezident Zeman slovo kunda dál podrobněji studovat, existuje k tomu i další odborná literatura. Například v roce 2001 vyšel Český etymologický slovník, který napsal Jiří Rejzek, tehdy působící v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace Univerzity Karlovy. Recenze psaly, že je cenné, že do díla zařadil i frekventované vulgarismy, které byly předtím odborně vykládány jen zřídka. Byly mezi nimi i slova píča a kunda.

A ještě několik poznatků z internetové encyklopedie Wikipedie. Zde najdeme o kundě tyto informace:

Samozřejmě je to synonymum pro slovo píča. V zeměpisu najdeme Kundu zde (město a řeka v Estonsku) a Kundu tam (etnikum na hranicích Zimbabwe, letiště v Západním Bengálsku či v Pensylvánii). Kunda je i jméno kováře, který daroval Buddhovi jídlo, jehož následkem údajně Buddha zemřel. Touré Kunda je také senegalská hudební skupina a Kunda Mountain je i kniha Betsy Fosterové. Pokud jde o osobnosti tak zde je malý seznam z Wikipedie: Ziva Kunda, profesorka sociální psychologie na University of Waterloo; George Kunda, právník a politik, viceprezident Zambie v letech 2008–2011; Chris Kunda, americký hráč baseballu; Stanislav Kunda, slovenský psychiatr.

Kunda sem, kunda tam, říkal Miloš Zeman v rozhlase. Po našem rozboru je jasné, že prezident slovo velmi nemístně zlehčil, protože kunda je významným prvkem češtiny.

Grafy:  Výzkum na téma vulgarismy v ČR, Vojtěch Franče a Munír Hassairi.

Výzkum na téma vulgarismy v ČR, Vojtěch Franče a Munír Hassairi.Výzkum na téma vulgarismy v ČR, Vojtěch Franče a Munír Hassairi.|Archiv

Výzkum na téma vulgarismy v ČR, Vojtěch Franče a Munír Hassairi.Výzkum na téma vulgarismy v ČR, Vojtěch Franče a Munír Hassairi.|Archiv