Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Zvláštní chování ukrajinských vojáků na Krymu: Museli se vzdát? Nebo zradili?

Sobotní televizní záběry a videa na internetu ukazují, jak ruská armáda, místní milice, nebo dokonce neozbrojení lidé, na Krymu bez boje obsazují ukrajinské vojenské základny a zařízení. Jakou roli v tom ale hráli vojáci Ukrajiny? Zradili? Přeběhli? Celé to bylo podivné a s armádou to nemělo vůbec nic společného.

Pro Ukrajinu je krajně nebezpečné, že její vláda zjevně nemá část svých vojsk pod kontrolou. Nařídil Kyjev svým vojákům, aby kvůli přesile a velkým ztrátám na životech, na Krymu vůbec nebojovali? Je to možné, ale proč se pak všechny jednotky organizovaně a rychle nestáhly? Zcela jistě by se tak dělo po dohodě s Rusy. Ani ruské jednotky totiž vůbec nebojovaly, jen pořád něco obsazovaly. Vypadalo to, že vše je domluvené a ruští i ukrajinští vojáci hrají před novináři a veřejností nacvičené divadlo.

Moskva pak dokonce oznámila, že 80 procent ukrajinských vojáků, kteří působili na Krymu (ze zhruba 20 tisíc) přešlo na její stranu. Dobrovolně? Z donucení? Proč k tomu nová ukrajinská vláda mlčí? Byla to zrada? Pak by museli ale vojáci před vojenské soudy, ale ani o tom nikdo nemluví.

Spíše to vypadá, že na ruskou okupaci Krymu reagovali ukrajinští vojáci tím, že přeběhli na druhou stranu. Někteří tvrdí, že jejich rodiny byly pod velkým ruským tlakem a navíc nemají jistotu, že na Ukrajině se zejména ekonomická situace bude vyvíjet dobře. Tak se rozhodli zůstat a sloužit jiné zemi. Pokud to udělali ale přímo ve svých kasárnách, což někteří zjevně udělali, mělo by to být porušení přísahy. A to se všude ve světě trestá.

Klacky proti obrněncům

Například na leteckou základnu Novofedorivka údajně „zaútočilo“ několik stovek neozbrojených civilistů. Ukrajinští vojáci se prý bránili. Dýmovnicemi! Pokud namíříte na civilistu samopal, či varovně vystřelíte do vzduchu, tak ho přejdou choutky promenovat se po základně. Nic takového se ale nestalo, i Ukrajinci byli neozbrojení. Neozbrojení vojáci brání základnu. Absurdní… 

Reportáž České televize pak ukázala situaci na základně Belbek. Ta prý dlouho vzdorovala. Působilo to ale celé směšně. Velitel Julij Mamčur na záběrech tvrdil, že se budou bránit a ČT dokonce říkala, že vojáci mají zaujmout bojové pozice a bránit základnu. Ale vojáci byli pořád beze zbraní. Když přišli Rusové, pár z nich mělo v ruce klacky a otočili se k „okupantům“ zády. Podivuhodná bojová pozice.

Ukrajinští vojáci na Krymu byli určitě pod velkým ruským tlakem, ale chovali se naprosto nedůstojně. Vojáci nejsou od toho, aby stáli někde s holemi a jen koukali, co se děje. S největší pravděpodobností tak většina ukrajinských vojáků opustila svoji zemi a přeběhla k Rusům. Pak to je ta nejhorší zpráva, která mohla do Kyjeva zaletět. Mohlo by to znamenat, že rozpad Ukrajiny může pokračovat i na jejím východě.