Ferdinand Porsche

Ferdinand Porsche Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Vratislavice vymazaly nacistu Porscheho. Proč nikdo nevymaže komunisty ze sněmovny?

Umíte si představit, že budou v Česku uzavřeny známé obchody IKEA? Pokud bychom postupovali podle logiky představitelů Vratislavic nad Nisou, je možné o tom uvažovat. Jenže to se nestane. Stejně jako nebude zakázána komunistická strana, jejíž někteří poslanci a poslankyně dodnes velebí bývalý zločinný totalitní režim.

Poté, co si někteří občané Vratislavic stěžovali, že tabule v jejich obci upozorňují na to, že toto místo je rodištěm slavného německého automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho, nechal starosta Aleš Preisler tabule odstranit. Porsche se narodil ve Vratislavicích v září roku 1875 a od roku 1937 byl skutečně členem nacistické NSDAP. Sloužil také v jednotkách SS. S jeho minulostí proto mohou mít někteří lidí oprávněné problémy. Ovšem proč si na to někdo vzpomněl na podzim 2013 je otázkou. Tyto skutečnosti jsou známé desítky let.

Stejně tak je známý život Ingvara Kamprada, zakladatele řetězce IKEA. V roce 1994, po smrti někdejšího švédského fašistického aktivisty Pera Engdahla bylo odhaleno, že i Kamprad byl za druhé světové války členem jeho skupiny. Kamprad pak prohlásil, že svého členství ve skupině velice lituje a považuje to za největší chybu ve svém životě. Následně napsal dopisy s omluvou všem zaměstnancům IKEA židovského původu. Nikdo ale po odstranění firmy IKEA z Česka kvůli tomu nevolá.

Zvláštní v souvislosti s Porschem a jeho vymazáním ve Vratislavicích je, že nejrůznější aktivisté hlasitě nevolají po zákazu komunistické strany. Například současná poslankyně KSČM Marta Semelová je ctitelkou komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, který nechal zavraždit stovky svých politických oponentů. Za jeho režimu skončily pak tisíce lidí ve vězení. Proč nikdo nechce vymazat soudružku Semelovou z Poslanecké sněmovny? A co komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který jako příslušník komunistické policie mlátil v Praze lidi, kteří volali v době totality po svobodě. Ondráček se tím pak dokonce chlubil a veřejně při tom lhal. Ani jeho nikdo nechce vymazat ze sněmovny.

Nacismus i komunismus byly stejně zrůdné režimy a stejně zrůdné nepřijatelné ideologie 20. století. Jenže ke komunistům se u nás přistupuje s neobvyklou tolerancí.