Peter Kmec

Peter Kmec Zdroj: Reu

Vyvážíme Porsche a ne prdy, napsal americkému komikovi slovenský velvyslanec

Podobně jako si kdysi Kazaši oficiálně stěžovali na film o Boratovi, tak i slovenští diplomaté zareagovali stížností, na pořad amerického televizního komika, který údajně urážel Slovensko.

V relaci zřejmě nejpopulárnějšího amerického komika Jona Stewarta nejdříve pustili reportáž ze CNN, v níž se Slovensko zmiňuje proto, že v žebříčku znalostí skončilo o jedno místo před Spojenými státy. Poté Stewart takový přístup médií zesměšnil, s tím že na CNN informují, jako by Slovensko bylo zemí, kde „jedí zvratky, prezident je kráva a vyvážejí prdy“.

Jenže to narazil! Po protestech stovek Slováků na Facebooku se ozvalo i slovenské velvyslanectví ve Washingtonu. Stewartovi poslalo protestní otevřený dopis. Informoval o tom deník Sme.

V dopise, který mimochodem podepsal velvyslanec , se například píše, že ačkoliv je politická satira velmi důležitý nástroj v demokracii, neměla by urážet a zesměšňovat jiné národy. Otevřený dopis vystavil úřad na své webové stránky a později ho odeslal emailem přímo do redakce Comedy Central, kde Stewart pracuje.

V dopise se tak může americký komik dočíst, že Slovensko je největším producentem aut na světě na hlavu. Dále, že neexportuje žádné prdy, protože ty se podle velvyslance vyvážejí hůře než Porsche Cayenne a Audi Q7.

S postupem velvyslanectví souhlasí i slovenské ministerstvo zahraničí: „Přestože primárním cílem Stewarta nemuselo být Slovensko, vyjádření k naší zemi bylo za hranicí slušnosti,“ vysvětluje jeho mluvčí. Na rozdíl od něho si však většina lidí v internetových diskuzích na slovenských webech dělá z velvyslancova dopisu legraci nebo se za něj stydí.