Bursík

Bursík Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Bursíkova nová strana by se mohla spojit s lidovci

Když jsem napsal článek o Straně zelených, skutečně jsem netušil, že druhý den Martin Bursík opustí Stranu zelených v ty samé hodiny. Stalo se však a člověk pak vypadá jako součást nějakého spiknutí.

Mezitím Martin Bursík začal zakládat novou politickou stranu. Sotva si představit dobu méně příznivou, protože do voleb je málo času. Pak je samozřejmě racionální se spojit s někým jiným. V tomto případě se nejvíc mluví o lidovcích. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se jen obecně vyjádřil, že o tom byl Bursíkem informován. Také hned dodal, že stejně tak jedná i s dalšími subjekty. Motivace zúčastněných stran je celkem jasná. Nová strana nemůže stihnout vybudovat infrastrukturu a lidovci zase potřebují nějaké barevné osobnosti, které by oživily tradičně poněkud šedivé kandidátky. Především v Čechách, kde v Praze a Středočeském kraji nemají tak pevné pozice jako někde na jižní Moravě. Po Praze se proslýchá, že nové uskupení by mohlo mít název LES, Liberální ekologická strana. Člověka hned napadne, že hlavním lesníkem byl v české politice zatím Karel Schwarzenberg a také je jasné, že rovina střetu by byla nejen mezi starými a novými zelenými, ale také s knížetem a zbytky pravice.

Bursíkovou výhodou je, že patří mezi lidi, kteří dostali zelené do Sněmovny a dokázal vytěžit maximum z koaličního potenciálu. Je samozřejmě otázkou, kolik jeho stoupenců podpoří jeho novou stranu a kolik by ji podpořilo, kdyby spojil své síly s KDU-ČSL. Na internetu se už také objevily internetové stránky Čtvrtá strana, které se parodují toto nové politické angažmá. Jde to rychle a boj o značku zřejmě nebude jednoduchý.

Jisté je, že by spojenectví ekologů a lidovců nebylo nic nového a je svým způsobem zákonité. Jednak městský volič bude více rozumět bursíkovské argumentaci, pokud jde o ekologická témata, než kdyby s tím přišla jen nějaká lidovecká platforma, jednak tím lidovci získají pár známých jmen, což pro ně v obtížných oblastech Prahy a severních Čech je celkem k nezaplacení. Co to udělá se zelenými? Těžko říci, ale v každém případě to pro ně není dobrá zpráva. Pro lidovce by zase být mohla.

Je pozoruhodné sledovat, jak pod tlakem voleb, které skoro nikdo nechtěl, najednou dochází k urychlené integraci – na levici, pravici a teď možná i v politickém středu.