Ladislav Jakl, Václav Klaus

Ladislav Jakl, Václav Klaus Zdroj: MARTIN STOLAŘ/MF DNES/Profimedia.cz

Ladislav Jakl: Navalte prachy a držte krok!

Hrad Václava Klause se rozhodl, že si závěr jeho prezidentování užijeme. Po chilském peru, homosexualismu a Bátorovi nám nyní vzkazuje, že nás nemá co zajímat, kolik tam nahoře berou.

Prezidentská kancelář teď pro změnu válčí s Lidovými novinami. Ty se na základě verdiktu Nejvyššího správního soudu o poskytování informací zeptaly, kolik berou lidé na vedoucích hradních postech - tedy vesměs dobře známí herci: například prezidentský šéfideolog Ladislav Jakl, šéfkancléř Jiří Weigl či vicekancléř Petr Hájek. Z Hradu obratem přišla typická odpověď: sklapněte, my jsme nad zákonem.

 

Jako obvykle byl nejvtipnější stále větší sympaťák Jakl: „Pokud kancelář zasáhne do mých práv a bez souhlasu data zveřejní, budu ji žalovat o odškodné za újmu,“ sdělil deníku.

 

Hajhou! Nebyl by to fantastický konec hradní agónie, kdyby Jakl nakonec ještě žaloval Klause za újmu? I když -  svým způsobem by to nebylo úplně nelogické: zdá se, že Jakl za svého působení na Hradě skutečně prodělal určitou újmu. Podle mého amatérského pozorování především v oblasti nad krkem.

 

Vlastně nechápu, čeho se Jakl bojí. Podle skvělé práce pro prezidenta, jíž on stejně jako jeho kolegové už léta předvádí, se jistě správně domnívám, že Hradu platí on – a ne naopak. Nám daňovým poplatníkům tedy nevzniká žádná finanční újma a není co tajit. Podle Jaklova účesu a oblečení bych to tipoval na 80 000 korun měsíčně plus bonus za výjimečnou reprezentaci země, tedy žádnou zlodějinu. Nebo aspoň vedle Petra Fejka, když si ještě chtěl profesionálně povídat s cestujícími ČD.

 

 

Navíc si myslím, že by to od Hradu bylo upřímné rozlučkové gesto. Něco jako: podívejte, jak jste se s námi měli! Už přes osm let totiž odsud – kromě spousty jiných hezkých věcí – slyšíme, že se nikdo, a zvlášť ne nějací samozvaní intelektuálové, nemá povyšovat nad nás obyčejné lidi, protože právě my míváme nejvíc rozumu. Nic bych lidem z Hradu nepodepsal raději než právě to. Tak proč nám neukázat výplatní pásky?