Prohra Jana Fischera

Prohra Jana Fischera Zdroj: Tomáš Tesař

Zeman a kníže míří na Hrad, Fischer zavírá okno na chatě! A další děs prezidentské volby…

Tak už jsme zase chytřejší. Miloš Zeman vyhrál o necelé procento první kolo prezidentské volby před Karlem Schwarzenbergem, jenž tím kromě Miroslava Kalouska jistě mile překvapil i sám sebe. 

A samozřejmě i Jana Fischera: ten do volby vstoupil jako suverénní vítěz, načež coby třetí končí jako suverénní poražený. Je-li skutečně aspoň trochu slušný, jak nám rok sliboval, odjede teď na chatu a s manželkou natočí klip, jak tam zavírá okno. Protože všechno jednou nejen začíná, ale i končí, ne?     

 

Tedy kromě poslední Jany Bobošíkové, jistě. S její prohrou ale všichni, včetně jí samé, jak ostatně řekla po sečtení hlasů, dávno automaticky počítáme. Celé to dělá pouze kvůli jiným volbám, z nichž permanentně celkem slušně žije. V tom ji nikdo a nikdy netrumfne.

 

Kromě statistického vítězství Miloše Zemana, což je jako mentální i estetický závan pravěku, na který jsme naivně chtěli zapomenout, nám ale první kolo voleb tradičně ukázalo i další věci. 

 

Zaprvé že při volném výběru kandidáta (ve druhém kole si voliči vyřazených kandidátů vyberou menší zlo ze dvou postoupivších) skutečně zválcuje většinu země oblíbenec starších a hloupějších lidí i komunistů: Zeman totiž vyhrál většinu krajů. Až na Ústí nad Labem a Ostravu ale prohrál většinu krajských měst, obecně hlasy inteligence; v nich naopak vyhrál Schwarzenberg. 

 

 

Jeho nečekaný úspěch a naopak totální fiasko kandidáta ODS Přemysla Sobotky, kterého málem porazila i Bobošíková, navíc ukazuje na absolutní bídu ODS: ta snad radši neměla nominovat vůbec nikoho. Neúčast vždy vypadá líp než prohra, viz Miroslava Němcová.  

 

V podstatě se tedy i nyní opakuje stará dobrá politická mapa země. A zadruhé i fakt, že obliba Schwarzenberga – u mnohých voličů zcela iracionální – stále dokáže zakrýt belzebuba Kalouska. A ještě jedna věc: přestože většinu českých krajů vyhrál kníže, zválcoval v součtu celou zemi totální Zemanův triumf na Moravě. Takže možná skutečně nadešel čas, aby se Morava dál nenechala brzdit a vydala se vlastní levou cestou. Stejně jinak i mluvíme, pijeme…  

 

Mimochodem: konečně už chápu, že si podnapilý muž, co na Vladimíra Dlouhého pořvával v Otrokovicích po jednom z jeho zbytečných prezidentských běhů „Jedině Zeman, píčo!“, vůbec nedělal legraci. A navíc že v této zemi reprezentuje něco mnohem víc. Dost pravděpodobně čtyřicetiprocentní součet prezidentských hlasů Zemana a kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera, jenž jako čtvrtý získal šestnáct procent hlasů. 

 

Což vede ke klíčové otázce: totiž jak se ve druhém kole voleb zachovají především Fischerovi voliči? Kromě sebe, manželky a syna v růžových ponožkách totiž Fischer nereprezentoval vůbec nic, jak těsně před volbami stvrdil i v TV debatách; hlas mu dali voliči zprava i zleva, kteří mají rádi iluze. Kníže určitě může počítat s hlasy Vladimíra Franze, jehož se nakonec skutečně nebálo téměř sedm procent voličů.