Christopher Robin převrátil svému otci život naruby.

Christopher Robin převrátil svému otci život naruby. Zdroj: New York Public Library

Medvídek Pú
Ijáček
Tygr
Prasátko
Kniha Medvídek Pú se stala nejúspěšnějším dílem A. A. Milnea a přinesla mu celosvětový věhlas.
13
Fotogalerie

Příběh opravdového Kryštůfka Robina a Medvídka Pú

Alan Alexander Milne byl již uznávaným spisovatelem, když se mu 21. srpna 1920 narodil jeho jediný syn. Přesto mu ale novorozený Christopher Robin převrátil naruby jak osobní tak i profesní život. K jeho prvním narozeninám mu dal totiž plyšového medvídka. Toho malý chlapec pojmenoval Edward a právě on se společně s opravdovou medvědicí Winnie z londýnské zoo stali předlohou pro jednu z nejoblíbenějších sérií dětských knih všech dob. Ta se stala spisovatelovým nejúspěšnějším dílem a přinesla mu celosvětový věhlas.

Medvídek Pú se poprvé objevil v básni zveřejněné v roce 1924 v časopise Punch a do literárního světa ho brzy následovaly i další oblíbení plyšáci malého Christophera - Ijáček, Prasátko, či klokanice Kanga. Malého chlapce příběhy bavily a měl radost z toho, že je čtou i ostatní děti. Spolužáci ho ale postupem času začali kvůli Medvídkovi Pú zesměšňovat, a tak začal dospívající Christopher své slávy litovat a knihy nesnášet.

Robin nakonec vystudoval v Cambridge a po 2. světové válce, ve které sloužil jako inženýr u letectva, si vzal svou sestřenici Lesley de Selincourt. Společně si otevřeli knihkupectví a snažili se žít stranou veřejného zájmu. Milne občas navštěvoval svou matku a nemocného otce, ale po jeho smrti v roce 1956 se domů již nikdy nevrátil. Matka se s ním dalších 15 let odmítala setkat a ani na smrtelné posteli mu nedokázala odpustit to, že si vzal právě Lesley.

Původního Medvídka Pú dal Milne společně s ostatními plyšáky editorovi svých biografických knih. Ten je obratem daroval do knihovny města New York. Syn slavného spisovatele to vysvětlil tím, že se raději soustředí na věci, které ho zajímají v současnosti.

Navzdory tomu, že svou slávu nesnášel, ji Christopher v jednom případě neváhal využít. Když se objevily plány na těžbu ropy v lese Ashdown, který sloužil jako předloha pro příběhy o Medvídkovi Pú, tak vystoupil po dlouhé době veřejně a byl tvrdě proti. Společně s dalšími aktivisty se mu podařilo plány překazit a zachovat tak unikátní atmosféru lesa, ve kterém strávil své dětství.

O několik let později, 20. dubna 1996, zemřel Christopher Robin Milne během spánku ve věku nedožitých 76 let.