Blasfemické "umění"

Blasfemické "umění" Zdroj: Santa Blasfêmia

Blasfemické "umění"
Blasfemické "umění"
Blasfemické "umění"
Blasfemické "umění"
Blasfemické "umění"
13
Fotogalerie

Joker chová Ježíška. Může být umění úrovně kinder vajíčka rouháním?

Brazilská „umělkyně“ přemalovala ikonické katolické sošky a dala jim tváře pop-kultury – komiksových hrdinů, hudebníků skupiny Kiss, disneyovských postaviček. A pak se diví, že v katolické zemi výtvory firmy „Santa Blasfêmia“ vyvolávají pobouření.

Ana Smileová byla údajně zahlcena znechucenými zprávami na Facebooku a Instagramu, reagovala podrážděně: „Nechápu ten povyk a rozčiluje mě. Jsou to ozdobné předměty. Nemají nic společného s náboženstvím.“ Umělkyni prý rozhořčení neodradilo a bude v přemalovávání sošek pokračovat, neboť lidí, kteří je vnímají pozitivně, je více než těch, kteří požadují po radnici, aby s tím něco udělala.

To, že někteří nedokážou unést satiru, když přijde na náboženství, je jasné. Problém je, že je za umění vydáván neuvěřitelný kýč, jehož autorka navíc popírá, že prostě přemalovává existující sošky s náboženským obsahem. Bez klasických póz panny Marie by se však jednalo pouze o větší figurky úrovně překvapení z kinder vajíčka. A že svou firmu nazvala Santa Blasfêmia a pak blasfemii popírá, jen svědčí o tom, že „umělkyně“ zřejmě neví, která bije.