Respekt

Respekt Zdroj: Respekt 12/2011

Dělají si redaktoři České televize srandu z holocaustu?

Časopis Respekt uveřejnil v pondělí ve svém posledním čísle zajímavou analýzu Jaroslava Spurného a Ondřeje Kundry s názvem „Útok na ČT začal u Adama“. Píše se v ní o nedávném zásahu Vojenské policie na půdě ČT. Článek je však opatřen fotografií, která zarazí a vyvolává otázky.

 

Ne, nejde o žádný přečin kolegů z Respektu, ale o to, co je na snímku vidět. Jsou na něm vyfocené dveře redaktorů veřejnoprávní České televize polepené různými nálepkami. Jednou z nich je žlutá Davidova hvězda s nápisem Jude. Přesně takovou museli v nacistickém Německu a na Němci okupovaných územích nosit Židé na veřejnosti jako symbol svého zostuzení režimem. Tuto hvězdu museli potupně nosit Židé za druhé světové války i v protektorátu Čechy a Morava.

 

 

Proč ale tento vskutku odporný symbol holocaustu mají na dveřích redaktoři České televize?

 

Pokud si někdo vylepil v ČT tuto Davidovu hvězdu „jen tak“, je nesmírně hloupý, protože nebere ohledy na násilí spáchané nacisty na Židech. Pokud to měla být jakási legrace („prostě jsem si někde koupil nálepku“), tak dotyčný si zasluhuje pár facek, aby se probral. A můžeme jen doufat, že neplatí třetí, nejhorší varianta: Že to byl záměr veřejnoprávního antisemity.

 

 

Jen pro připomenutí kolegům z ČT: Holocaust za druhé světové války zcela rozvrátil život všech židovských obcí na území Čech, Moravy a Slezska. Z 80 tisíc českých Židů, postižených deportací, se po osvobození v roce 1945 vrátilo jen pár tisíc lidí.