jonathan yevin

jonathan yevin Zdroj: travelandleisure.com

Extrémní cestování nalehko je "total nada". Batoh nechte doma a žebrejte o zubní pastu

Jonathan Yevin cestoval měsíc po Latinské Americe a neměl s sebou přitom skoro nic – jen kreditku, pas, foťák, pár vitamínů a kartáček na zuby. Zubní pastu vždycky někde vyškemral; a seznámil se díky tomu s kupou lidí.

 

Postmoderní světoběžníci tomu říkají „total nada“, tedy „totální šumák“, „kompletně prdlajs“, zkrátka „absolutně nic“. Jedná se o styl cestování, při kterém se nezatěžujete s žádným báglem, žádnými lékárničkami a žádnými náhradními šaty, právě naopak – jediné, co s sebou máte, se vám vejde do kapes. Jonathan Yevin s sebou kromě výše uvedeného měl na své cestě z Ekvádoru do Mexika už pouze tričko, kapsáče a flísku (to všechno jen v jedné kopii na sobě), mobil a knížku Lovec draků od Khaleda Hosseiniho, z níž vytrhával stránky hned, jak je přečetl.

 

 

Pravda, čas od času se mu stalo, že pobíhal po cizí zemi nahatý (když s sebou netaháte ždímačku, chvíli to trvá, než se šaty vyprané v horské bystřině vysuší na sluníčku) a jeho tělesný odér také nebyl na úrovni Plesu v Opeře, na druhou stranu, jak uvádí sám ve svých zážitcích z cesty na stránce Budget Travel, se s místy, která navštívil, dostal do mnohem užšího, intimnějšího kontaktu (něco podobného ostatně zažívá i Robert M. Pirsig v knize Zen a umění údržby motocyklu poté, co přesedlá z uzavřených a klimatizovaných automobilů na otevřené sedadlo motorky - a svět kolem něj mu začne mluvit do duše mnohem bezprostředněji).

 

S tím že ten deodorant si Jonathan příště prý už přece jenom asi vezme.

 

 

Vedle zenového putování v „total nada“ stylu existuje také trochu o něco vybavenější styl „just pockets“, při němž s sebou můžete mít takovou tu vestu, co nosí vojáci ve Vietnamu a fotografové a narvat ji potřebnými věcmi; „day baggers“, tedy „batůžkáři“ už to pak jedou hodně do pohody, mohou s sebou mít totiž malý batůžek; největší borci se ale počítají k „minimalist borrowers“, tedy k „minimalistickým výpůjčkářům“, kteří se s diogenistickým přístupem neomezují jen na cestování, ale razí jej i v běžném životě - v dokonalé formě nemají už skoro vůbec nic a co potřebují, to si půjčí.

 

Chcete se k nim přidat? Zredukujte počet věcí ve svém bytě i v životě pod stovku a jste tam.

 

Zdroj: The Technium