Estakáda v Lahovicích je vysoká až 80 metrů a přemosťuje Berounku i Vltavu

Estakáda v Lahovicích je vysoká až 80 metrů a přemosťuje Berounku i Vltavu Zdroj: ČTK

České dálnice budou možná čínské

Ministr Vít Bárta řekl: „Jsem přesvědčen, že kdyby čínské společnosti postavily v Česku pět kilometrů dálnice, mělo by to silný kultivační dopad na chování všech ostatních hráčů na trhu.“ Jestli kultivační, těžko říct, nějaký efekt by to určitě mělo.

Těžko si představit, že by si k nám kromě strojů s sebou Číňané přivezli i dělníky, jako to udělali v Izraeli, kde stavěli šestikilometrový tunel. V Polsku zase stavěli padesát kilometrů dálnice a tamní vláda tvrdí, že ušetřila 60 procent nákladů, než kdyby to svěřili domácí firmě.

 

Čeští stavebníci už se vyděsili a říkají, že za čínskými firmami stojí čínská vláda a ceny jsou dumpingové, což Unie zakazuje. Bojí se i o pracovní místa. To bych celkem chápal, jen mi jako laikovi není jasné, co že tak najednou takové obavy. Dnes když jdu kolem rozestavěného domu, mám někdy pocit, že jsem někde v Kyjevě. V minulých letech byl třeba v Praze každý čtvrtý až pátý stavební dělník z Ukrajiny. Kolik cizinců tu na stavbách vzdor krizi pracuje doopravdy, těžko říct, když řada z nich tu není legálně. Jestli by tedy Číňané s trhem práce moc zamávali, i kdyby si přivezli své vlastní lidi, by se ukázalo až v praxi. Možná by jen vytěsnili jiné cizince. Na těch pěti kilometrech by se to třeba dalo vyzkoušet.

 

K cenovému dumpingu se dá říci asi jen tolik, že v jiných oblastech už Čína cenami válcuje celý svět a nějak se nezdá, že by zatím někdo vymyslel geniální recept, jak se tomu bránit. Třeba by nás Sarkozy v Unii podpořil, když už Francouzi nechali i Eiffelovku pří návštěvě čínské delegace nasvítit rudě.

 

 

Bylo by jen pikantní sledovat, jak tu působí velká stavební firma, která není napojená na žádné místní hochy z politiky. To by byl zmatek v mnoha hlavičkách. Než by si doběhli do obchodu pro čínský slovník, už by tu Číňané zase nebyli, protože by stavěli jinde.

 

Jiní stavebníci se obávají o kvalitu. Pokud jde o ni, to by se ještě vidělo, horší než současná D1 v rozkladu už to snad nebude. Je pravda, že kdykoli musím ořezat čínskou pastelku a ona se mi za neustálého lámání neustále zkracuje, nejsem schopen to nést s orientální trpělivostí. Když už mají trest smrti za korupci, možná by se ten záběr mohl rozšířit i na produkci šmejdů. Divím se, jak může tenhle národ posílat lidi do vesmíru. Asi budou ti, co staví rakety, nějací jiní Číňané, než jsou ti co jim strana a vláda svěřila produkci tužek. Jenže člověk nemusí být zrovna největší genius lidstva, aby ho napadlo, že by se někdo mohl poslat do Polska a Izraele mrknout na to, jak tam ty stavby dopadly. Bylo by to užitečnější, než cesty českých poslanců do exotických krajin, kde pod palmami zcela jistě vedou v potu tváře nenahraditelná jednání v zájmu vlasti.

 

 

Vnucuje se nám řada ďábelských myšlenek. Třeba jestli by Číňané nemohli, než nám to někdo zatrhne, bleskově postavit trasu D metra, nebo ten tunel, co měl vést z Prahy až na Jadran.

 

Když už zadarmo a rád radím, tak taky jednu radu českým stavebníkům. Je jeden způsob, jak Čiňany znechutit. Stačilo by třeba podél plánované trasy dálnice postavit každých pět set metrů jeden billboard s dalajlámou. Ideologicky frustrovaní Číňané by třeba zpomalili tempo a Češi by je zase mohli nahradit.