Město Świebodzin doufá, že jej socha proslaví po celém Polsku i zahraničí.

Město Świebodzin doufá, že jej socha proslaví po celém Polsku i zahraničí. Zdroj: Reuters, EPA

Poláci mají největšího Krista. Co postaví Češi? Největšího Klause?

Malé polské město Swiebodzin se brzy ocitne na předních stránkách světového tisku a ve zprávách televize. Proniká tam ostatně už teď. Dokončují tam (slavnostní odhalení má být 21. listopadu) totiž největší kamennou sochu Ježíše Krista na světě.

K čemu taková stavba je? Někteří její polští odpůrci tvrdí, že k ničemu, že je to zrůdnost. Duchovní otec projektu, místní farář Sylwester Zawadzki (je mu 78 let) ji považuje za projekt, který přitáhne turisty a promění Swiebodzin v poutní místo.

 

Myslím si, že nakonec bude mít pravdu pan farář. I kdyby byla stavba jakkoli zrůdná, určitě přitáhne spousty návštěvníků. Bylo to tak vždy a všude. Pamatuji si například na hřmotnou kritiku, když na ostrově Lantau, který patří Hongkongu, stavěli obrovskou sochu Buddhy. „Kdo by na ten opuštěný ostrov proboha jezdil?“ Tak zněly výtky v médiích. Dnes patří návštěva Buddhy a Lantau k „povinnostem“ zahraničního turisty, který do Hongkongu zamíří.

 

Nápad na postavení sochy dostal kněz Sylwester ZawadzkiNápad na postavení sochy dostal kněz Sylwester Zawadzki|Reuters, EPA

 

Kolik bude mít přesně polský obr metrů, není ještě známo. Ale s podstavcem prý 51 metrů a tím převýší i slavného Krista, který se dívá na brazilské Rio de Janeiro.

 

 

Je mi ale líto, že v Česku nikdo nikdy nic takového nepostaví. Přitom místo po diktátorovi Stalinovi je na pražské Letné po desetiletí prázdné. Krista by tam ale ateističtí Češi jistě odmítli. Co tak Václav Klaus? Či Jiří Paroubek? Těm by se to určitě líbilo. A turisty by to také přitáhlo. Jen by nevěděli, o koho se jedná.