Svatba

Svatba Zdroj: YouTube.com

10 svatebních zvyků z celého světa. Plivání na nevěstu, povinný pláč a rozhovory se stromem

Ke svatebnímu dni patří kromě odříkávání slibů a velké hostiny také spousta zvyků. Zatímco u nás se hází kytice, pečou koláčky a polévku si nevěsta se ženichem vychutnávají z jednoho talíře, v jiných kulturách jsou občas tradice trošičku peprnější.

 

Velká část českých svatebních zvyků pochází z pohanské doby. A i když by praktikování některých z nich nebylo k prověření povahy partnerů na škodu, dnes už se tyto tradice příliš nenosí. Dřív se například na prahu nevěstina domu nechával špalek se sekyrkou a lahví vína. Pokud muž vzal jako první do ruky flašku alkoholického moku, značilo to, že z něj do budoucna bude pěkný kořala.

 

Nevěsta měla zase ve světnici svého vyvoleného připravenou metlu. Pokud hbitě zametla a vrátila ji na své místo, ukázala, že bude dobrou pečovatelkou a hospodyní.  I přesto, že by takovým způsobem mohly nedostatky partnerů vyplout na povrch o pár let dřív, zůstaly v naší zemi bohužel populární jen ty „neškodné“ zvyky. Stále je v kurzu rozbíjení talířů, únos nevěsty, házení svatební kytice, pečení koláčků a navlékání chomoutu. Jak ale slaví první den společného života v jiných kulturách, nad tím občas zůstává rozum stát.

 

1.Mauritánie: V této islámské republice na západním pobřeží Afriky si potrpí na pořádně macaté a vykrmené ženy. Zatímco většina nevěst po celém světě před svatbou jídlo omezuje, aby byly do svatebních šatů štíhlé jako proutek, v Mauritánii posílají muži své vyvolené do „tukových farem“. Tam mají nabrat na objemu a kráse. S madly lásky na bocích a břiše už jsou poté připraveny na vdavky.

 

2.Keňa: To, co bychom my brali jako urážku a hulvátské chování, vnímají v Keni jako akt požehnání. Než tamní nevěsta opustí se svým manželem rodnou vesnici, její otec ji na rozloučenou poplive hlavu i prsa.

 

3.Indie: U indických žen, které jsou narozené v astrologické kombinaci Mangliks, se automaticky předpokládá prokletí. Už jejich dávní předkové totiž věřili, že tyto dámy mohou svým budoucím manželům způsobit brzkou smrt. Proto musí nejprve složit svatební slib stromu. Aby kletba zmizela, strom se okamžitě zničí. Když už z něj nezůstane vůbec nic, může se teprve chystat veselka.


4.Skotsko: Svazování a připoutávání ke stromu. Ne, to nejsou milostné praktiky z první novomanželské noci ale způsob, jak nevěsta rodině partnera musí dokázat, že je na manželství připravena. A aby z celé té zábavy nevyvázla až moc dobře, lidé po ní ještě hází odpadky a zkažená vajíčka.

 

5.Malajsie: Členové komunity Tindong zakazují chodit novomanželům do koupelny a na záchod dlouhé tři dny a tři noci. Kdyby si totiž pár odskočil vykonat svou potřebu, mohla by být žena neplodná, nebo dítě dokonce zemřít. Aby je to tedy na záchod příliš netáhlo, jsou po celou dobu pod dozorem, krmeni pouze malým množstvím jídla a pít můžou jen pár doušků vody.

 

6.Jáva: Jak už to bývá, zadarmo ani kuře nehrabe a za svatbu se platí. Jinak tomu není ani na tomto ostrově. Za veselku si místní oddávající účtují pětadvacet krysích ocásků. Když se společné soužití nedaří, tak za rozvod musí vytáhnout manželé z kapsy ocásků padesát.

 

7.Čína (Tujia): Nevěsta z tohoto kraje musí před svatbou plakat aspoň hodinu denně po dobu jednoho měsíce. Všechny ženy z rodiny povinně roní slzy s ní. Budoucí strážkyni rodinného ohně tak pravděpodobně připravují na to, že život ve dvou občas nebude žádný med.

 

8.Francouzská Polynésie: Na území Francouzské Polynésie se rodina nevěsty asi příliš na vdavky netěší. Všichni se totiž musí na cestě k domu naskládat do „lidského koberce“, po kterém pak ženich vejde až do baráku.

 

9.Jižní Korea: Večer po obřadu si korejský ženich nohy umývat nemusí. Je po nich totiž několik desítek minut plácán shnilými rybami. Takhle vyvoněný si to potom namíří rovnou do svatební lóže.

 

10.Afrika: Některé africké kmeny mají opravdu divné choutky. Na první novomanželskou noc totiž doprovází pár postarší žena z vesničky, aby nevěstu patřičně zaučila. Nebývá tak vůbec výjimkou, že mezi manželi usíná vlastní matka nevěsty.

 

 

Zdroj: list25.com, alltime10s,hamariweb.com