Warren Buffett vidí budoucnost růžově

Warren Buffett vidí budoucnost růžově Zdroj: profimedia.cz

Warren Buffett: Dnešní děti se budou mít lépe než my díky rozvoji technologií. Na bitcoin nesázím

Miliardář a investor Warren Buffett v prvním letošním vydání časopisu Time apeloval na mladé Američany, aby nepropadali strachu z budoucnosti a technologického pokroku. “Dnešní generace dětí si bude žít mnohem lépe než jejich rodiče,” začal svou novoroční esej. Zároveň ale varoval před zvětšováním majetkových nerovností ve společnosti, mezeru je údajně nutné zmenšit.

Druhý nejbohatší člověk planety se spojil s třetím nejbohatším člověkem planety, aby čtenářům předali svůj optimismus z budoucnosti. Tak by se dalo popsat sdělení prvního letošní vydání amerického magazínu Time, které měl poprvé po 24 letech pod taktovkou hostující editor. Tím nebyl nikdo jiný než miliardář Bill Gates.

Slavný editor přitahuje slavná jména, a tak svou troškou do mlýna speciálního vydání s podtitulkou “The Optimists” přispěl také Gatesův starý známý Warren Buffett.

Ten ve své eseji odmítá, že by pouhý dvouprocentní růst ekonomiky USA v posledních letech byl nějakou tragédií, jak se mnoho politiků i byznysmenů dnes domnívá. Ke zvyšování životní úrovně prý není žádný krkolomný růst HDP potřeba.

Děti se budou mít lépe

V případě například budoucího reálného 0,8procentního přírůstku populace se stále dá očekávat nárůst HDP na hlavu ze současných 59 tisíc dolarů na 79 tisíc dolarů v roce 2043. “Těchto 20 tisíc dolarů navíc zaručí našim dětem daleko lepší život,” píše Buffett.

Podobné úvahy ho vedly k další rekapitulaci. “Narodil jsem se v roce 1930 v době, kdy symbol amerického bohatství představoval John D. Rockefeller starší. Dnešní má přitom vyšší střední třída takové možnosti co se týče cestování, zábavy, zdravotní péče i vzdělání, které Rockefellerovi tehdy vůbec neměli,” říká Buffett a upozorňuje na to, že tento “zázrak” je výsledkem inovací a růstu produktivity.

Co dál řekl Buffett o technologickém rozvoji? Co si myslí o kryptoměnách? Dočtěte si článek na e15.cz >>>