Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: Archív

Institut zneužití práva. Babiš měl příjmy z dluhopisů přece jen zdanit

Nesrozumitelné, zamotané, a navíc kouskované vysvětlování osobních finančních poměrů dostalo ministra financí do úzkých. Pozornost se sice přesunula hlavně k příjmům Andreje Babiše, zapadnout by ale neměla ani podstata původu celé kauzy.

Úplně na začátku celé kauzy byly dluhopisy vydané Agrofertem metodou, která jejich majiteli umožňuje nedanit výnos. Agrofert těsně před koncem roku 2012 vydal tři miliardy jednokorunových dluhopisů. Jednokorunových proto, že výnos z každého z nich byl tak malý, že daň z něho se zaokrouhlila na nulu. Zhruba polovinu těchto dluhopisů vydaných Agrofertem si koupil Andrej Babiš.

Do konce roku 2012 skutečně zákon takto daň počítal. Účelem ale bylo umožnit reinvestice výnosů ze státních dluhopisů — místo pár korun úroků z dluhopisů se tyto úroky reinvestovaly do nákupu dalších jednokorunových státních dluhopisů.

Když zákonodárci zjistili, že v zákoně je díra, a firmy ji začaly využívat, opravili ji. A to už v dubnu 2012. V době, kdy Agrofert dluhopisy vydal, tak už všichni věděli, že to není úplně košer.

„... již tehdy český právní řád znal institut potírající ty daňové optimalizace, které postrádají racionální zdůvodnění a jejichž jediným smyslem je nižší zdanění do očí bijícím způsobem. Tento institut se nazývá zneužití práva, kdy v praxi byl již soudy nesčetněkrát použit,“ vysvětlil Reflexu advokát Ondřej Lichnovský, který se zabývá daňovými spory a zároveň je předsedou Unie daňových poplatníků.

„S ohledem na zmíněný institut zneužití práva je otázkou, zda u jiných než reinvestičních dluhopisů je emitent schopen poskytnout jiné racionální zdůvodnění. Pokud ne, pak bude možno na celý případ nazírat skrze zneužití práva a daňovou výhodu nepřiznat,“ upozorňuje Lichnovský.

Co může rozhodnout o tom, zda Agrofert jednal v souladu s právním řádem, či nikoliv? Jak přesně se Babišova kauza vyvíjela a kde si protiřečí? Dozvíte se v novém Reflexu.

Reflex 05/2017Reflex 05/2017|Archív