Zprávy

Zpět na článek

Mein Kampf II: Napsal Hitler „dvojku“, nebo je to padělek?

4 komentářů

sklawin
8. března 2011 • 10:50
Nechce se mi věřit, že by byl autor článku tak prostoduchý, aby mu nedocházelo pár naprosto zásadních faktů.

1. Jestliže Hitler psal druhý Mein Kampf někdy v roce 1928, musíme uvažovat situaci v tomto roce. A ta byla takováto - Československo bylo na vrcholu svých sil (těsně před Velkou hospodářskou krizí), mělo mimořádně silnou pozici v mezinárodní diplomacii (kdyby byla válka, ČSR by rozhodně nebojovalo s Německem samo). A jak na tom tenkrát bylo Německo? Stále rozvrácené hospodářství díky reparacím z WW1, demoralizované obyvatelstvo díky neustálým korupčním aférám Výmarské republiky a politická nejednota (komunisticko-nacistické rvačky, rozhánění mítinků).

2. V roce 1928 bylo Německo stále ještě demilitarizováno... To je asi to nejdůležitější, co autorovi zcela uniklo. Ano, tenkrát, kdyby československé letectvo zaútočilo na území Výmarské republiky, nesetkalo by se s velkým odporem a způsobilo by katastrofální ztráty. Jednoduše proto, že by se Němci neměli čím bránit.

3. Německo tenkrát nemělo s ČSR až tak špatné vztahy (ty se výrazně začaly zhoršovat až poté, co se Hitler chopil moci) - tyto Hitlerovy údajné fantasmagorie něměly s realitou nic společného - Československo byl sice v té době mladý, silný stát se silnou armádou - rozhodně by se ale nepustil do takového šílenství jako útok na Německo. Tenkrát jsme měli problém prakticky se všemi sousedy (válka s Polskem a Maďarskem byla ještě v živé paměti a společná hranice se SSSR byla taky slušná hrozba).

A závěr mé myšlenky? Hitler mohl skutečně takovéto blafy psát - ale jen s cílem vzbudit v Němcích pocit ohrožení, potřebu znovuvybudovat armádu - případně vzbudit strach a nenávist k doposud poměrně bezproblémovým sousedům.
el.mimo
7. března 2011 • 19:11
Hitler byl obsedatně kompulsivní (mimojiné), a tak i originál nechal později přepsat na schreibmašinách, které měly samostatný znak pro ''SS''. V té tzv. Dvojce je to ale psané jako 2x ''S''.
placirkabodlo
7. března 2011 • 13:58
hitler i stalin kaput, a vcera jsem podle rozkazu, sekl sendymanove koule, (flinta uz chybela - a protoze muj arabac nesnasi sedlo, nemohl jsem je vystavit na hrusce - ja je poslal helence fibingerove, za to ze slouzi lidu, a tak vubec) a tento nabijec pochybnych individui, sendyman, jeste rad zazpiva, jestli to je falzum, ci naopak, jasna chvilka hitlera. to on bude muset vedet presne!
jiriydolezalostny
7. března 2011 • 11:36
ježiši, proč sme, se...na Německo nezaútočilo preventivně