Zprávy

Zpět na článek

Exministryně Kovářová: Lékař, či mlékař – kdo je víc!

20 komentářů

frostp
17. února 2011 • 21:12
trochu jste pozapomněla na předpoklady, nutnou přípravu k jednotlivým povoláním a důsledky chyb jednotlivých profesí, i když u doktorů o tom píšete hned v prvním odstavci; metaře, natěrače, prodavače...dokáže většina z nás zastoupit , ale doktora?toho si myslím většina z nás zastoupit nedokáže.takže jistá forma "vzácnosti", tady možná bude ten rozdíl v tom, které povolání, profese je víc.a za to mají brát stejně/méně než leckterý bankovní úředník? A navíc jak píšete "lékař nikdy nesmí chybovat", kdežto co se stane, když bude chybovat metař?asi nic moc oproti doktorovi...a představa, že lidi s vaším myšlením(že by myšlení BB?) se můžou dostat až do ministerského křesla je trochu děsivá...
p.s.já ani nikdo v mém blízkém okolí lékařem není, ale v tomto jim fandím, a že k tomu používají prostředky na hranici vydírání?že by platilo : zoufalí lidé dělají zoufalé věci....?
tomashor
16. února 2011 • 23:13
Vazena pani exministrine, trochu me udivuje, ze i Vy jste se nechala poblouznit medii o tom, jak si lekari mysli, ze jsou nadlidi. Zadneho takoveho neznam, nikdo z protestujicich nic takoveho nenaznacil. S arogantnim jednanim se bohuzel setkate v Cechach vsude, myslim, ze nemocnice je jeste lepsi prumer. Z toho omylu vychazi pak cely clanek, kde se pointa uplne ztraci. Mozna jste chtela narodu sdelit, ze by asi soudce mel brat jako metar nebo mlekar, protoze jsou si podle vaseho pojeti vsichni rovni a samozrejme vsichni delaji potrebnou praci. Proc jste tedy behem vaseho pusebni ve vlade nenavrhla snizeni platu soudcu na uroven metaru??, hned by byla uspora v rozpoctu. Ja jsem doufal, ze uz jsme jako spolecnost o neco dal. Za prve udavane prumerne platy jsou ***dne zmanipulovane, ja bral jako lekar pred odchodem do Nemecka pred 4 lety 13 500 Kc cisteho, samozrejme k tomu ca 40 hod. neplacenych prescasu!!! za mesich a ktomu jeste asi 120-150 hod. zaplacenych - 50 -70 Kc za hod. cisteho. Za druhe, je to fakt raubirina, uz to studium a prace teprve. Kdo neveri, at to zkusi (a muze se mit take tak dobre). To ohodnoceni v Cechach je opravdu vysmech. Zvlastni je, ze v Nemecku se proti nadprumernym platum lekaru nikdo nebouri, nikdo lekarum nevyhrozuje, nikdo je v mediich nehani, spise prave naopak. Jeste jeden postreh: Skoro nikomu v Cechach nedochazi, ze ti doktori bojuji vlastne za zachovani zdravotni pece pro obcany, alepson v te kvalite, jako dosud. Malokdo z laiku si umi predstavit, jak zoufala je situace v ceskem zdravotnictvi. Pak se neni mozno divit ani lekarske komore, ze se spoluucastni ne protestech a chce se podilet na reformach, kdyz ma kvalitu zdravotni pece v Cechach lidem garantovat. To je preci naprosto logicke, opak by byl trestuhodny. A ze jsou lekari i v mediich oznacovani za vyderace povazuji za nehoraznou drzost a neomluvitelnou hloupost. Doposud byli vydirani prave lekari predchozimi vladami a veskere mirnejsi formy protestu byli bez ucinku.
:-
kovarik
16. února 2011 • 11:15
Je naprosto jasné, že do zdravotnictví jde peněz dost ! A je třeba se ptát, kam se ztrácejí, když není na pořádné (třeba i trojnásobek průměru) platy lékařům a sestrám. Tak to vezměme popořadě: Léky - kdo je předepisuje bez ohledu na cenu ? od určité farmaceutické firmy, která pak zve na "semináře", "večeře", atd. ? myslíte, že to jsou vrátní nebo řidiči ? Nebo ředitelé nemocnic ? Ne - jsou to lékaři !
Přístroje a vybavení - kdo chce mít ty nejmodernější přístroje v každé ***i, kde nejsou ani využity a často s tím umí dělat jen jeden lékař ? Přístroje jdou do nemocnic bez koncepce - ministerstvo na to má vliv jen u přímo řízených nemocnic, ale většina je jich krajských a soukromých ! Myslíte, že to jsou řidiči a uklizečky ? Ne jsou to lékaři a ředitelé nemocnic - zhusta pořád ještě také lékaři !

Zdravotnický materiál - kdo se kdy zamýšlí nad tím, jak pořídit materiál co nejlevněji ?

Prádlo, jídlo, úklid - kdo se kdy zamýšlí nad tím, že je třeba vybrat co nejlevnější prádelnu ? Proč jsou najímány úklidové firmy místo vlastních - mnohem levnějších uklizeček ? Protože ředitelé, hospodářští pracovníci a vrchní sestry to nedělají - nechtějí dělat - flákají to !

A nakonec mzdy a platy - nepochybně je třeba, aby měli doktoři trojnásobek průměrného platu v republice. Ale už samozřejmě ne v přepočtu tolik jako v Německu či v Rakousku. Vysokoškolák by měl vědět, že jablka a hrušky srovnávat nelze ! A pokud chce mít plat jako v Německu, tak ať tam prostě jde - jako každý jiný, kdo má kvalifikaci, jazyk a chce odejít za vyšším výdělkem. Jen jsem pořád ještě nikde neslyšel tato srovnání: kolik máme lékařů na 1000 obyvatel - a nesnažte se páni doktoři argumentovat - jiným podmínkami - kdo je má vytvořit ? pacienti ? Prostě když je Vás více než v Rakousku, tak to děláte Vy nebo Vaši manažeři blbě ! Nic jiného v tom není !
kovarik
16. února 2011 • 11:23
A totéž se týká těch přesčasů ! Takže: neznám vysokoškolsky vzdělaného pracovníka, který by měl placeny přesčasy ! Zamyslete se nad slovem přesčas - češtinářsky - je to zkrácení správného výrazu "práce přes čas". Je to i služba v noci, při které lékař spí a je v pohotovosti "prací přes čas" ? Práce přes čas vykonávaná lékaři - tedy "služba" by neměla být z hlediska odměňováni tak dramatizována. Má-li mít lékař stejný plat jako VŠ vzdělaný pracovník v jiném oboru (tedy oněch 70.000), pak musí počítat s tím, že bude dělat i nějaké nehonorované přesčasy. Pokud se mýlím, pak navrhuji jednu věc - řešte to jako v Rakousku. Neřešte a nevymýšlejte již vymyšlené - ale prosím snažně prosím - zapomeňte na přepočítávání platů kurzem EUR ! To je blbost ! Jde jen o systém !
gretka
15. února 2011 • 21:21
Kdyz neprijde do prace zadny lekar, par lidi zemre, kdyz udelaji tohle vsichni vyrobci potravin, zemre lidi mnehem vic.

Zdravotnictvi si ma udelat samo poradek, kdyby nemeli ten nesmyslny bodovy system, kdy na vas nauctuji i to, ze si sestricka u vaseho luzka uprdne, bylo by hned habadej penez. Kdyby se nesmelilo s pristroji a co muze byt za milion se nekupovalo za deset by udelalo take sve. Kdyby se navic neobchodovalo s leky stylem jako nyni, bylo by jeste lepe

Nedala bych jim ani floka, vsichni uz vime, ze okolni staty o ne zajem nemaji a ti dobri stejne zustali.

V nasem mestecku dali vypoved dve obvodacky ze tri, mesto sehnalo nahradu, nahrada se ujala, damy zjistili, ze uvej a nikde po nich nesahnou. Ted vyhrozuji soudem atd. Navic to neni tim, ze jim nekdo hazi klacky pod nohy. Nestaly za moc, mame novy lekar zmenil leky, poslal na spoustu vysetreni a po letech zije normalne. Ty dve se ted divi, drzkuji jak je "kdosi" stve proti lidem, ale fakt, ze ony dve podepsaly vypoved, pripravili o praci sve sestry, jim je kdesi. Opravdu si mysli, ze to skonci jako by se nechumelilo, to jen dokazuje, jaky maji pristup k ostatnim. Jeste se jedna bude divit, protoze asi prijde o mestsky byt vazany na praci.

Psychicky zdravy clovek, neda vypoved, kdyz ma od mesta luxusni byt. Druha resi hypoteku kolem 25 tis - tohle normalni pracujici clovek, ktery nepovazuje spoluobcany za rukojmi proste neudela.

Rozvazani pracovniho pomeru je pravni akt u kazdeho cloveka nevratny, jakym pravem se nekdo domniva, ze pro nej zakony neplati? Dalsi priklad arogance nekterych
svetedivse
15. února 2011 • 15:19
Aby došlo ve všech oborech k pročištění, tak bych ještě přitvrdil a to pořádně!!! Celá léta se všichni alibisticky schovávají a tolerují malou domů, když jím stát pořád přidává. Všude se moc dobře ví, který nadřízený přihrává své firmě peníze apod. Celou dobu se ve zdravotnictví nemluvilo o tom, že peníze tečnou do předražených přístrojů, o špatné lékové politice apod.

Jen pěkně lidem sáhnete na peníze, hned budou ukazovat, kde jsou v systému díry, kudy tečou peníze pryč. Lepší než proti korupční strategie!!!
staracek
15. února 2011 • 14:15
Nezávidím těm, kteří mají tu moc stanovovat výši "ADEKVÁTNÍHO" platu.
Metař, prodavač 10 000, instalatér, kominík 12 000, učitel, policajt, úředník 20 000, lékař 50 000, soudce 70 000, poslanec 90 000....
A všichni vám řeknou, že je to málo a že kdyby dostali víc peněz, tak budou odvádět lepší práci.
Všichni chtějí auto, byt, dům, dovolenou u moře , na horách a můžou to mít. Stačí jen víc studovat, víc pracovat.... nebo taky víc krást, vydírat, podvádět, ojebávat, stávkovat .... a pak brečet, jé oni jsou na mně zlý bů, bů,bů!
vavrjan
15. února 2011 • 13:17
Paní , která splácá vše dohromady nemohla být dobrá ani ve své funkci. Byla to úřednická vláda a někdo ji tam strčil. Zajímala se spíše o sexuální tematiku a teď to potvrzuje těmito bláboly. No vrcholové funkce u nás může zastávat skutečně každý.
panna
15. února 2011 • 12:33
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
gretka
15. února 2011 • 21:23
VZdyt ano, tem nespokojencum bych nedala nic, ani bych nechtela jejich navrat. Mam stejnou zkusenot, tam kde jsou dobri jejich absenci nezaznamename