Zprávy

Zpět na článek

10 otázek pro lékaře i politiky, na které pořád nikdo neodpovídá

43 komentářů

foxx
9. února 2011 • 21:43
U nás nikdy. Není zájem jak ze strany politiků, ZP ale i lékařů. A tato rádoby reformní akce tomu rozhodně nepomůže. Naopak uškodí....
kkk999
5. února 2011 • 06:36
Já jsem panu Kubkovi tehdy řekl asi deset bodů, které jsem měl připra­vené­...od­pověď byla tato: sice máte ve všem pravdu, ale to je POLITICKY NEPRŮCHODNÉ!!! Každý si může svůj úsudek udělat sám, kde je zakopaný pes!!!!
karel79
5. února 2011 • 22:37
Ano. Racionální postupy ve zdravotnictví dosud nebyly politicky průchodné. ALE !! nikoli díky panu Kubkovi ( kterého rád nemám), aledíky připosrané politické vrchnosti. Nikdo z vrcholných politiků - počínaje Klausem až po Nečase - není ochoten promluvit k národu, že dosavadní zdravotnický systém je neudržitelný, že péče není zadarmo, že solidarita má své meze, takže spoluúčast je nutná. Každá politická garnitura si před volbami dělala ze zdravotnictví líbivou fasádu, až to dospělo až sem. Tak bohužel nyní se láme chleba - především v důsledku dlouhodobě neřešených problémů naší politickou vrchností. A ani teď si to nikdo z představitelů nechce přiznat.
kkk999
6. února 2011 • 07:55
Přesně tak, ale bohužel si to neuvědomují ani pacienti, že to léčení není zadarmo!!!
karel79
4. února 2011 • 21:56
Ono je toho víc ! Kupř: indikační seznam lázeňské péče z roku 1962 platí dosud. Takže: každý rok se tisíce klientů ( dobře informovaných - dalo by se však i říci vychytralých ) rekreuje za peníze zdravotního pojištění. Mají totiž nárok na komplexní léčbu. Lékař jí nemůže odepřít, protože indikace je uvedena v seznamu.
Další díra: transporty sanitkami: denně jezdí tisíce pohyblivých pacientů k lékaři sanitkami, protože si to přejí. Nic nevadí, že titíž lidé pak odpoledne vlastním autem jedou do téhož města nakupovat do Teska nebo jiného marketu. Mají " nárok". Jen by to chtělo kozultovat s lidmi z praxe a úspor by se našlo hafo !
kkk999
3. února 2011 • 16:29
Já vidím kořen všeho zla v politických stranách. Dokud tady budou politické strany, respektive jejich špičky, poroučet, pořád tu budou chybět peníze. Protože cílem politiků je, aby oni si nahrabali co nejvíc a co bude po nich, je jim srdečně jedno. Zdravotní reforma je tragický paskvil. Už před několika lety jsem panu prezidentovi ČLK Kubkovi navrhoval uskutečnit několik bodů, které by v řádu několika měsíců vedly k tomu, že by peněz ve zdravotnictví byl nejen dostatek, ale přímo nadbytek.
1. Jsem názoru, že by stačila pouze jedna zdravotní pojišťovna, která by si pojištění sjednávala přímo s konkretním pacientem, výše pojistného by závisela na zdravotním stavu pacienta a na výši péče, požadované pacientem.
2. Co se týče lékové politiky: Z účtu pojišťovny bych proplácel originální lék plus dejme tomu pět léků generických. Další generika by klidně na trhu mohla být, ovšem bez úhrady. Tím bych radikálně omezil prostor pro korupci jak u lékařů, tak v lékárnách.
3. Každý pacient by měl svůj osobní účet pro zdravotnictví, čímž pádem by přestalo doplácení na sobecké a bezohledné lidi, kteří si vědomě a úmyslně ničí vlastní zdraví nebo ho riskují např. nerespektováním pokynů horské služby, zbytečným riskováním při adrenalinových sportech atd., zrovna tak by skončilo doplácení na nemoci a úrazy v přímé souvislosti s braním drog, kouřením, nerespektováním lékařských pokynů a rad, nedodržováním léčebného režimu, atd...
4. Zásadně bych nepovoloval souběh práce v nemocnici a privátní praxe. Jak je to dnes? Co je atraktivní, šup s tím na privát. Co atraktivní není, šup do nemocnice. Tady utíká rovněž spousta peněz.
5. Ze všeobecného zdravotního pojištění, které by zavedením osobních účtů pro zdravotnictví se pravděpodobně výrazně snížilo bych hradil pouze to, co si pacient v žádném případě nezavinil, např. vývojové vady u dětí, dětský DM, apod.
valer
3. února 2011 • 13:04
Na všechny otázky se dá odpovědět velmi jednoduše. Bude to tehdy, až nebude předsedou 30 členné(!) správní rady VZP člověk, který místo slibů, co všechno se bude muset udělat, tak by jasně a stručně řekl, co se za celou dobu činnosti této instituce ve prospěch pojištěnců udělalo. Mohli jsme to zjistit, pokud jsme měli čas sledovat v úterý 1.2.2011 Hyde park na ČT24. Je to děs, když člověk zjistí, že tentýž člověk je ještě členem správní rady VoZP. Pak, aby měl co řešit, tak si v parlamentě navrhne přerozdělování peněz vybraných na zdravotní pojištění ve prospěch svůj a svých kamarádů.
buffalobill
3. února 2011 • 12:15
konečně..... taky mně zajímá, proč panu Engelovi nepoloží nikdo pár otázek - jaká je skutečná úroveň zdravotní péče a to i v závislosti na kvalitě lékařů, jaké jsou skutečné příjmy a to nejen základní platy, jak je to skutčně s přesčasy, vždyť jsou lékaři, kteří většinu noční směny prospí a kolik by za to chtěli peněz, jak je to se soukromými ordinacemi, jak to zvládají, když jsou tak unavení z práce v nemocnici a docela by mně zajímaly seznamy pacientů, protože ti jsou přetahování ze státní peče a dál, co honoráře za články nebo přednášky, je snad někdo, kdo si myslí, že lékaři žijí špatně a tak jestli si to myslí, ať jdou skutečně jinam.....brzy se budou vracet
majerm
3. února 2011 • 23:04
Ano! Dělníci a rolníci na jejich místa!
kkk999
3. února 2011 • 00:15
Dokud budou šéfovat politické strany, tak nikdy...